Renrasig?

"Är hästen renrasig?"
"Ja, men hon står som okänd i passet".
 
Öh....
 
 
People! Lyssna nu!
Rasen på hästen bestäms efter vad som står i passet! Passet är det ända beviset på vilken stambok eller rasförening som hästen tillhör. Det spelar ingen roll om förra ägaren sagt att hon vet precis vilka som är föräldrarna, eller om förrförra ägaren haft hästen sedan föl eller om försäljaren bevittnade betäckningen av stoet med just den hingsten. Står det inte i passet så kan du inte bevisa det!
 
 
Vad spelar det för roll om hästen är en korsning med okänd stam i passet men där försäljaren säger att hästen är efter den eller den hästen? Du kan ändå inte ställa upp i rastävlingar, du kan inte få med stamtavlan i passet på någon framtida avkomma, du kan inte heller vara 100 % säker på att det faktiskt är de föräldrarna som säljaren säger, för gissa vad? FOLK LJUGER!
 
 
Många som man pratar med säger något liknande med "Ja men för mig spelar det ingen roll om det står med i passet, det är ju ändå roligt att veta vilka som är föräldrarna". Eller: "Ja men förra ägaren sa att hon var efter den och den hästen". HUR ska du kunna veta att det stämmer? Och om man inte vet om det stämmer eller inte så är det knappast relevant längre, speciellt inte när du ska sälja hästen. "Hästen kanske har dessa föräldrar". Ja, hur seriöst låter det?
 
 
Jag blir smått vansinnig av försäljningsannonser där man försöker få hästen att låta lite bättre genom att skriva "Welch med okänd härstamning". Hur kan du veta att det är en Welch om den inte har kända föräldrar? Vissa raser är väldigt distinkta i sitt utseende och präglar väldigt mycket. Därför kan man göra en kvalificerad gissning men man kan ju aldrig säga säkert. I vissa annonser kan man se "PRE, Frieser, Arab korsning." Men när man frågar om föräldradjuren så vet dom inte, men dom tror att hästen är den korsningen eftersom det ser så ut.
 
Jag förstår inte. Vad spelar det för roll vad du tror att din häst är om du inte kan veta säkert? Vad spelar det för roll om hästen liknar en renrasig om du inte kan bevisa det? Att gissa och forska kan vara spännande att syssla med sin privata häst, men ska du sälja den, skippa gissningar och sånt du inte kan bevisa.
 
 
 
1 Anonym:

skriven

Bra skrivet!!

Kommentera här: