Nostalgi.

Tittade igenom lite gamla videoklipp. Hittade när jag och Ferro var med på våran första och ENDA hopptävling. Vi startade i Avd. B 95 cm. Jag var livrädd. Hoppning är inte min grej men jag ville så gärna prova i alla fall.
 
På framridningen var det proppfullt! Det var säkert 10 hästar som samsades om 20x20 m. Framhoppningen som var lika stor rymde ung. 5 hästar samtidigt och Ferro var klaustrofobisk så det skrek om det! Han stod mest på bakbenen och slängde sig för att undvika de andra hästarna. Han vägrade att hoppa ett enda hinder på hela framhoppningen, så att vi över huvudtaget kom över det första hindret inne på banan gjorde mig smått chockad. 
 
 
Jag var superstolt över att vi kom runt utan vägringar! Sen såg det väll inte så vackert ut men det gör ju det samma! Efter denna tävling deltog vi i några klubbtävlingar i hoppning men då höll vi oss till ca 50 cm, det var en mer lämplig höjd för oss. :P
 
 
 
 

Tips.

Om ni vill hitta lite extra inspiration, lite tips eller helt enkelt lyssna på en kunnig hästmänniska så kan jag tipsa om ART 2 RIDE på youtube.
 
Skaparen heter Will Faerber, från USA. Han har tränat hästar professionellt i över 40 år, i alla tre stora ridsportgrenar (dressyr, hoppning och fälttävlan) och har oräkneliga resultat från alla möjliga tävlingar.
 
Han visar bland annat hur man tränar hästarna för hand, hur man longerar, hur man lär in olika saker så som piaff osv. Han visar även på olika hästar deras utveckling från felridna till en mer korrekt inlärning. Han visar olika hästars olika register i gångarter osv. Han tar även emot videor från elever där de visar olika saker och ger dem sedan feedback på videon.
 
Otroligt intressant youtubekanal som jag rekommenderar er att titta lite extra på. Will Faerber är otroligt entusiastisk, vilket gör att han är rolig och intressant att lyssna på. :) Han tränar dessutom inte bara stora halvblod utan det finns massor av videor där han visar hur man korrekt jobbar med en arab, eller hur man får en Shire att engagera sig osv. :)
 
Han har även en väldigt bra hemsida. http://www.art2ride.com/ 
 
 
 
 
 

Desensitization

Jag visste knappt att det fanns en översättning på det ordet men det gör det... hyposensibilisering. Det är mest ett ord man använder inom medicin där man gradvis vänjer in kroppen vid ett ämne som den inte tål för att den så småningom inte ska reagera på större mängder.
 
Inom hästvärden använder man ofta det ordet för att göra en känslig häst lite mindre känslig. Campeadora exempelvis är en mycket snäll och lugn häst, men hon blir gärna överdrivet rädd för saker som hon inte är van vid. Typ plastpåsar osv. Sånt som låter och prasslar och rör sig.
 
Så nu har jag börjat med Operation Desensitization Campeadora!  
 
Vi har en grön pilatesboll som är superbra. Mjuk och lagom stor. La in den i boxen till Doran när jag tog in henne och lät henne ha den i boxen över natten. I början såg hon ut som om jag släppt ner en sabeltandad rund tiger i hennes box, men efter en stund så vågade hon sig fram och äta bredvid den. Min förhoppning är att hon ska lära sig att saker är inte farliga, bara för att de ser eller låter annorlunda.
 

Dagen efter rullade jag ut bollen i hagen för att se hur de andra stona reagerade på den. Maran och Gia var superintresserade, tyckte det var mycket spännande och var nyfikna. Tesora kunde inte bry sig mindre. Stacy var redo att döda inkräktaren i hagen innan hon insåg att det bara var en icke levande boll och då struntade hon i den. Doran var lite osäker och höll sig undan och lät de andra hästarna undersöka. Förhoppningsvis lär hon sig av att de hur de vågar sig fram och inser att den inte är så farlig.