Tävlingshuva...

Jag har funderat på att införskaffa en tävlingshuva till Ferro. Då vi tävlar i dressy så är det egentligen förbjudet att rida med huva, däremot så kan överdommaren utföra en dispans om det exempelvis är mycket insekter. Dispensen gäller då alla hästar på hela tävlingen.
Jag har tidigare aldrig ens funderat på det där med huva, men på senaste hippotävlingen så var det en del med insekter och en dispans från öd var då framlagd. Vi hade fortfarande egentligen inga problem för att vi red utan huva, man han skakade lite på huvudet ibland då insekterna satte sig på honom.
Så jag började fundera lite. Det vore ju ganska förargligt om det satte sig en insekt i Ferros öra mitt under en tävlingsritt. Ferro är sansad för det mesta men inte ens han skulle nog kunna hålla sig i skinnet om det hände.
Så, därför har jag bestämt mig för att köpa en huva. :)

Då är ju frågan vilken färg det ska vara på huvan. Svart eller blå? Ska huvan vara i samma färg som ryttarens kavaj? Vilken färg på passolen? Det är lite besvärligt att matcha huva i dressyr eftersom huvan inte kan vara samma färg som schabraket, vilket är normen i hoppning. Hur skulle det se ut? En vit huva på en svart häst??Jag tror Ferro skulle passa bäst i en svart huva. Skulle nog stå ut lite underligt med en marinfägad. Tror han skulle bli snyggast i guldig passol men kan man ha det om man har silverspännen? Ser det konstigt ut då? Jag skulle inte ha något emot ett snyggt märke på luvan, men de huvir som jag sett som har märken är oftast i underliga färger.

Vad tror ni? Vad har ni för färg på era huvor till era dressyrhästar?

Vad är dressyr?

Det är väldigt vanligt att man hör / läser att ryttare "idag ridit dressyr" eller att "På måndag är det dressyr på banan" osv. Det är egentligen en ganska underlig sak att säga / skriva även om alla ofta förstår vad de menar.

Jag tror att just ordet dressyr är feltolkat. Ordet Dressyr betyder rätt och slätt lydnad. Om man tar reda på ordets direkta innebörd så står det att dressyr innebär att manipulera ett djur till att utföra eller inte utföra ett beteende eller en rörelse.

Så när vi ber en häst om något, exempelvis att fatta galopp, så rider vi dressyr. Så fort vi ber hästen om något så handlar det om dressyr. För inte låter vi hästen göra som den vill, även fast vi till exempel hoppar en bana eller rider i skogen? Eftersom vi alltid (så länge hästen är under kontroll) påverkar gångart och riktning när vi rider så rider vi alltid dressyr, oavsett var vi rider eller vilken gren vi rider just vid det tillfället.

Det finns vissa ordspråk som går ung. så här; "Hästen är inte till för dressyr utan dressyr är till för hästen". Sådanna uttryck är då lite missvisande och tvetydliga om man då verkligen benar isär vad dressyr betyder. Utan dressyr så skulle vi inte rida på hästarna alls eftersom de inte skulle förstå vad vi begärde av dem. Dressyr går då inte heller att enbart begränsa till ridning utan går att aplicera till all hantering, eftersom vi uppfostrar våra hästar till att uppföra sig på ett vis som gör att de inte är farliga för oss eller andra att befinna sig omkring. Vi vill inte att hästarna ska sparka eller bita oss och vi vill inte att de ska dra i grimskaftet eller kliva iväg från uppsittningspallen. Vi dresserar alltså våra hästar till att inte utföra vissa beteenden och dresserar dem till att utföra andra.

Jag blir ofta lite trampad på tårna när ryttare, speciellt yngre ryttare (barn, yngre tonåringar) skriver/pratar om hur de avskyr dressyr. Att det är det tråkigaste som finns osv. Jag känner att deras ridlärare/tränare/ägare till deras sköthästar/föräldrar osv, borde bli bättre informerade och utbildade i vad dressyr verkligen är.

Här rider jag dressyr på Ferro...Här också...Och här tränar vi dressyr från marken.Sol, vind och vatten!

Idag så var det så där alldeles för varmt för att göra något annat än att ligga på stranden och sova en stund. Jag och Matilda drog till Södervik och låg där i några timmar. Vi badade också vilket var första doppet iår för oss båda. Är vi kanske lite sena ute? :P
Jag blir väldigt lätt brun och var helt klart brunare när vi kom hem igen, men jag upptäckte också att jag bränt mig som attans på ryggen. Aj! Var bara att slänga sig in i duschen och sedan dränka in sig i hudcream så kanske all färg inte flagnar bort.