Ny medecin till Ferro.

Nu har äntligen Ferros medecin kommit som vi fick vänta på i nästan två veckor. Det var problem med någon licens som veterinären inte hade så hon måste ansöka om denna som sedan jordbruksverket skulle godkänna och sedan skulle recept gå till apoteket som skulle beställa medecinen och sedan skicka den till mig via posten... Men den kom äntligen fram.
 
Han ska få den här för att lättare kunna hosta upp slemmet som han får i halsen nu när allt blommar och vädret växlar vilt. Han har tidigare fått vetepulmin men det har inte fungerat så därför provar vi nu med detta. Han ska äta sex påsar uppdelat på två gånger per dag i fjorton dagar. Som tur är så är det vaniljessens tillsatt så det luktar ung som om man bakar en kaka i stallet när Ferro äter. :P
 
 
Dessutom har jag fått tag på Nostri vet, en slags nässpray fast i pulverformat för hästar med allergier. Den är rätt liten, men ska räcka till 50 användningar. Man skakar flaskan lite och försöker sedan rikta rätt så att puffen med pulver åker rakt upp i näsan på hästen. Det är lite tricky att rikta den rätt men träning ger resultat. :)
 
 
Han har faktiskt inte hostat något alls sedan jag började med Nostil så jag är hoppfull på att den fungerar. :)

Blixtoväder!

I natt var det åskoväder utan dess like! Det började runt kl 11 på kvällen och höll i sig till runt halv två på natten. Jag har aldrig varit med om ett sådant blixtoväder i sverige förut så det var rätt fashinerande! När ljuset från blixten kom lyste det upp hela gården, ibland blev man nästan bländad av det starka skenet. Det lustiga var dock att det inte lät speciellt mycket. Det mullrade lite dovt hela tiden men det kom sällan sådanna där braksmällar som man är van vid när det blixtrar.
 
Jag kunde inte låta bli att prova filma med mobilen från fönstret. Man ser de starkaste ljusskenen men det mesta kunde inte kameran fånga upp. Men visst är det lite häftigt! :D
 
 
 
 

Kissa mindre?

Ferro har alltid varit en häst som kissar mycket, men nu på senaste året så har det verkligen nått nya höjder. Han kissade så mycket att man praktiskt taget fick ta ut all halm varje dag vid mockning.
 
Så här såg boxen ut i princip varje dag.
 
Därför provade vi att börja ge Ferro Dynavenas Senior foder. (Klicka på bilden) Seniorfodret innehåller mycket lite natrium vilket ska begränsa att kroppen samlar på sig vatten. Foderblandningen ska även hjälpa njurarna vilket borde påverka kissmängden. Utöver detta så är fodret lättsmält, aptitligt och snällt mot magen. Ferro är ju trotts allt ändå 16 år nu och har en rätt sliten stor kropp så det vore inte så underligt att hans njurar inte fungerar helt optimalt.
 
 
Så när vi fick hem fodret så tänkte jag prova fotografera boxen för att se om man kunde se någon skillnad i kissmänden under en tid. Bilden på boxen ovan är alltså första dagen han började gå på Senior.
 
Dag 2
 
Dag 3
 
Dag 4
 
Dag 5
 
Jag måste säga att jag är positivt överraskad över resultatet. Han har definitivt börjat kissa mindre på de dagarna han gått på Senior. Nu kan jag faktiskt spara större delen av halmen istället för att slänga 90 % av allt. :)

 
Så, om ni har en häst som kissat mycket där ni misstänkter att det kan bero på nedsatt njurfunktion på grund av ålder så överväg att prova Senior. :)