Kür tävling!

En dag vettu! En dag ska jag också rida i dessa klasser! Om det hinner bli på Ferro eller om jag får vänta tills Orlando blivit vuxen har mindre betydelse, jag ska banne mig rida kür någon gång i mitt liv!
 
Jag hade spanat in tävlingen i Åstorp i flera månader och verkligen sett fram emot att åka och titta på en riktig kürtävling utanför globen och WC. Sedan glömde jag bort det och kom på dagen innan att tävlingen var den helgen, vi kunde ändå fixa så att jag och Johanna kunde åka iväg nästa dag men stalltjänsten drog ut på tiden när vi bara var två och det var längre att köra än vi trodde från början så vi hann bara se tre ekipage. Besvikelsen var rätt stor från min sida när man kämpar som en idiot för att bli klar och ändå inte hinner i tid...
 
Jaja, vi hann se lite i alla fall. Den första vi såg när vi kom in på anläggningen var Louise Nathhorst... "Öh... Hej... " Haha! Den första kürryttaren vi såg var Ulla Håkansson! Bara 75 bast och rider fortfarande på Grand Prix nivå, det är imponerande!! När jag gick på Strömsholm fyllde hon 70 år och hade födelsedagsfirande där kommer jag ihåg. :) 
 
Av de få ekipagen vi hann se så var denna häst mest imponerande! Hästen lyfte på bakbenen så mycket i piafferna att det såg ut som om den skulle slå knut på sig själv. Så den hade lite trassel ibland men den var inte så gammal så det reder säkert ut sig med tiden. :) Küren hade dessutom musik helt i min smak! :D
 
 

Skitväder!!

Det har varit ett fruktansvärt väder här nere i Skåne i säkert en vecka nu! Det har blåst storm, snöat utav bara helvete och varit svinkallt! Hästarna har stått mycket inne, ibland varierat mellan att stå i hallen och de hagar som ligger närmast gården och som det är lä i, annars hade vi fått packa in dem i femtioelva täcken för att de inte skulle frysa ihjäl.
Vi norrlänningar skojar mycket om skåningarnas vintrar, att de är löjligt när de klagar på 10 cm snö när norrland kan få upp till en meter och ändå överleva, men det man verkligen upptäcker när man bor här nere är inte snömängden som faller, utan vinden som blåser. Skåne är platt och består av ängar och åkermark. Vindarna får upp en sjujäkla fart och drivorna som bildas på vägarna är inte att leka med! Jag och Johanna fick en skrattattack när vi en morgon skulle köra till stallet och möttes av en säkert två meter hög snödriva som bildats på sidan av vägen. Sen hade det drevat in på vägen så att den endast var en fil öppen och det lustiga var att vägreflexpinnarna stack upp med kanske... en halv dm ur snön. Haha!
Sen så är de som plogar vägarna här ett släkte för sig. De skottar upp snön som drevat ut på vägen på SAMMA SIDA som det drevar ifrån!! Hur korkat är inte det??? Varför inte skotta över det till andra sidan vägen så att det blåser ut på nästa äng istället för att det hela tiden drevar tillbaka ut på vägen igen??
 
Sen är föresten plogbilarna det löjligaste jag sett!! Jag som är van vid stora traktorer eller lastbilsliknande plogbilar höll på att dö av skratt när en sån här liten skrutt kommer körandes!! Haha!

Ferro goes western!

Jag och Ferro provade på något alldeles nytt idag, Western Trail! :D
 
Western trail
I trail skall hästens förmåga att ta sig över och igenom hinder bedömas, med tonvikten på uppträdande, svar på ryttarens hjälper och samarbetsvilja. Trail bygger på de olika typer av hinder man kan träffa på vid ridning ute i naturen, ex grindar, broar och stockar.
Olika typer av obligatoriska hinder som ingår är: Grind, bommar och ryggningshinder. Andra hinder som ofta förekommer är träbro, vändning i fyrkant bestående av bommar etc. Vid passage genom grind kan ryttaren passera endera med hästens framdel först, eller rygga genom hindret. Ryttaren får inte vid något tillfälle tappa kontrollen över grinden utan att få poängavdrag.
Vid ridning över minst fyra bommar kan dessa ligga på ett rakt spår, på ett böjt spår, i sick sack eller upplyfta. Det skall vara samma avstånd mellan bommarna och detta mäts från den punkt där hästen skall passera.
Ryggning genom hinder sker vanligtvis genom att bommar läggs ut på marken i L-mönster, V mönster eller liknande. Hästen får inte slå i bommarna vid något tillfälle.
Utförande
Hästen skall passera hindren i kontrollerad form och hastighet. Den skall dessutom titta på det hinder den passerar, se var den sätter ned hovarna och utföra samtliga momenten med lätthet och grace. I Trail betyder hästens förtroende för ryttaren mycket. Minsta olydnad kan lätt leda till straffpoäng.
 
 
Det hela började med att tränaren, Lars Bråve, såg lite bekymrad ut över Ferros storlek och hans jättelånga steg och bad oss gå över skrittbommarna. Döm av hans förvåning när Ferro med lätta steg trippar genom hela bomserien utan att slå i en enda bom!  Vi var också det enda ekipaget han tränat under dagen som kunde rygga rakt bakåt. Vi fick applåder när vi kunde styra runt konerna i slalom helt utan svårigheter och sedan galoppera över galoppbomarna utan islag.

I slutet skulle vi skritta över skrittbommar, fatta galopp direkt efteråt och galoppera över fem bomar. "Om ni klarar detta så äter jag upp min hatt!" En halv minut senare: "... och jag som gillar min hatt...." Haha!
 
Vi fick faktiskt ganska svåra banor att utföra, avstånden var superkorta och allt skulle ske direkt efter att man avslutat det föregående momentet. Ferro var på ett superpiggt humör och hoppade över en hel hop med galoppbommar i ett ända stort språng en gång. :P Men samtidigt var han super duktig och jättelyhörd och ville såå gärna göra rätt!
 
Fick massor av beröm för både Ferros temperament och hur lydig och välutbildad han är för att vara dressyrhäst. De skojade om att de trodde de skulle få plocka upp en massa trasiga bommar när de såg mig och Ferro från första början, men sen ändrades allt tonen!
 
Lars avslutade med att säga att han nu förväntade sig att få se oss ute på westerntävlingarna i sommar! Jisses, nu måste vi ju börja träna trail på allvar! :O