TR funderingar.

I TR 1 mom 130 står det detta: Ryttare som är medlem till en Ridsportförbundet ansluten förening får inte delta i ridsporttävlingar anordnade av arrangörer som inte tillhör Svenska Ridsportförbundet eller annat FEI anslutet förbunds tävlingar.
 
Detta innebär att om du har en licens från Ridsportförbundet så får du inte delta i tävlingar anordnade av en klubb som inte är ansluten till SvRf. Detta gäller dock bara de grenar som ligger under RF, så som hoppning, dressyr, WE, distans, voltige, fälttävlan och gymkhana. Grenar som jag på rak arm kan komma på som inte denna regel gäller är: Western, jakter och bruksridning, samt de nästintill icke existerande genarna i sverige som polo och horseball.
 
Det man däremot får göra är att delta i så kallade Pay and Jump/ride. Eftersom det inte är en tävling och du kan då inte heller vinna något så faller detta inte in under mom 130. 
 
Det straff du kan få om du blir påkommen med att delta i en tävling på ett ställe som inte är Rf anslutet är en skriftlig varning eller böter. 
 
Det finns dock ett stort gråzons område över denna regel när det gäller rastävlingar. Många avelsföreningar anordnar rid eller körklasser under sina större utställningar och har egna mästerskap och championat. Det står inget i TR ang detta men det ska vara möjligt för rasföreningarna att söka dispans från regeln under sina tävlingar.
 
 
 
 
 
 

Hur mycket bling är för mycket bling?

Vad tycker ni? Jag gillar bling men ibland blir det lite mycket... Eller finns det verkligen något som heter för mycket bling? :P
 
 
 
 
 
 
 
Den här hjälmen var bland det gräsligaste jag sett! Möjligen att den skulle kunna vara gullig på en liten tjej och .... nä, försten. Inte ens då!
 
 
 
 
 
 
 

Dagens ämne: Mobbas för märken?

Just nu är det populärt att skriva om märkeskläder på sina bloggar. Men kanske inte i en positiv anda. Istället så skriver folk att de tycker andra är galna som lägger mycket pengar på snygga kläder som de ändå bara ska ha i stallet där man blir skitig. Att man är tokig som lägger flera tusen kronor på hästutrustning med märkeslogga på när man kan få percis lika bra grejer för en fjärdedel av priset. De skriver om hur andra blir utstötta och mobbade om de inte har den senaste kingslandsmössan eller en HV Polo jacka.
 
Dessa är tydligen ett måste enligt många idag...?
 
 
Det jag däremot tycker är mycket märkligt är att dock detta:
  • Varför är det aldrig de som faktiskt har blivit utsatta för den här utfrysningen, mobbningen eller liknande på grund av att de inte har rätt kläder/utrustning som skriver? Varför är det andra som skriver att "jag vet dom som känner sig..." "Tänk på dom som känner sig..." osv. Hur kan det vara så utbrett som vissa påstår när det nästan aldrig finns första hands berättelser?
  • Om nu folk har pengar att lägga på märkeskläder, varför inte låta dom göra det? Kommentarer som "har ni så mycket pengar att ni kan slösa dem på detta?" är så meningslösa att det är löjligt. Om denna människa prioriterar bort annat för att kunna köpa sig en snygg tröja, så gör det inte denna männsika till en ond varelse som automatiskt mobbar andra som inte har dessa kläder.
  • Jag har stått i mycket stora tävlingsstall sedan jag var femton år tillsammans med mitt luggslitna lilla halvblod, varken jag eller hästen hade inte ett märke på kläderna så långt ögat nådde och jag upplevde aldrig någonsin att jag blev mobbad, utfryst eller på annat sätt tittad snett på för att jag hade fel kläder på mig.
  • Jag har inte heller under alla år jag tävlat i den gren som verkar vara mest utsatt för märkesnördar: dressyr, sett, hört eller upplevt att någon tittat snett, varit elak eller på annat sätt hånat någon för deras klädval under en tävling.
 
Jag tror som jag skrivit i ett tidigare inlägg som ni kan läsa här:
Jag betvivlar inte att det förekommer mobbning i stall och att det händer att någon blir utsatt på grund av att någon annan tycker att denna har fel kläder, fel häst, fel utrustning osv. Men jag tror också väldigt starkt på att mycket mest är bakåtvända fördommar.
Om jag nu ska ta mig själv som exempel: Jag, 15 år. Jeans och tjocktröja var min stallklädsel. Ägare till ett litet tjockt halvblod som inte tävlade, inte tränade, gick barfota, hade lång man osv. Uppstallad i ett av europas modernaste stallar där 99 % av alla privathästar var tävlingshästar. Folk kommenterade och frågade ofta saker som "varför har han inte skor? Då kan du ju inte rida honom ordentligt?" "Men du måste ju klippa hans man, han ser ju ut som en ponny!"
Eftersom jag är då jag så tog jag kommentarerna som okunnande eller lite personliga åsikter med humor i. Hade jag dock varit lite känsligare kanske jag hade tagit dessa kommentarer som elaka och påhopp. Så eftersom jag uppfattade kommentarerna som de faktiskt var, så fick jag en mycket trevlig stallvistelse istället för att vända på det som sa till något negativt.
 
Så, give me feedback! Vad tror ni om saken? :)