Småskoj!

 
Småhästarna tyckte det var livat värre att äntligen få komma ut i hagen igen efter stormen. De fick stå inne under själva stormen och dagen efter då det fullkomligt vräkte ner från himlen. Så efter att jag släppt ut den stora hingsten så såg jag hur småstona for runt som dårar i hagen och var ju då bara tvungen att filma dem. :)
 
 
 

Utställning i Åstorp.

I Lördags var vi iväg med Maravilla och Baby på utställning som Nordvästra Skånes hästvänner anordnade.
 
Snälla Frida agerade fotograf så vi fick superfina bilder! 
 
Först ut var Maran. Vi fick brottom som fasen för det blev något problem med startlistorna och vi hann inte med att värma upp henne ordentligt. Dessutom fick man inte visa på spanskt sätt och Maran tyckte det var lite märkligt att jag sprang så nära bredvid henne istället för bakom. Men annars skötte hon sig mycket bra ändå. :) 
 
 
 
 
 
Tyvärr så viste domaren inte hur man bedömmer en PRE så hon fick inte så bra poäng men rätt bra kritik vilket var väldigt missvisande. De tyckte att hon var ras och könstypisk men att hon hade för små hovar.... Dessutom tyckte de att hon hade bra bakbensaktivitet men att hon inte använde den tillräckligt...? Det är ju inte så himla lätt att kunna få igång traven på en 20 meters bana så det var väll inte så konstigt?
 
I alla fall, hon fick låna en fin box att stå i under tiden det var Babys tur. :)
 
 
Baby var helt vild på uppvärmningen. :P Hon pep och for omkring som värsta lilla vildhästen. Tur att hon är liten. :P I ringen däremot så var hon superduktig! Hon stog stilla och både skrittade och travade på rätt ställen. Däremot så hoppade hon över en annan hästs kisspöl men höll traven jättefint ändå.
 
 
 
 
 
Så Baby fick mycket fina lovord och poäng. Domaren tyckte hon var mycket lovande inför framtiden och att jag visade henne på ett föredömligt sätt. :P
 
Sen packade vi ihop och åkte hem, nöjda med våra duktiga hästar. :)
 
 

Dagens ämne: Hålla hästen i säkerhet?

 
 
Nu drar en klass 3 varning in över södra sverige, vilket är iprincip orkan styrka på vindarna. På facebook diskuterades det igår om ägarna skulle ha sina hästar ute eller inne under stormen. De flesta som svarade hade sina hästar på lösdrift och skulle ha hästarna ute. Några hade inte tillräckligt med boxar för att ställa in hästarna, andra tyckte det var säkrare att ha dem ute, andra tyckte det var bättre för hästarna att få vara ute än instängda i stallet längre än normalt.
 
I sommras dog åtta hästar under ett förväntat åskoväder. De hade varnat för kraftiga blixtnedslag just den här dagen i flera dagar i förväg så det var inget överraskade oväder. Många hade sina hästar inne på grund av risken men de som hade sina hästar ute valde att ta risken och några hade så pass otur att de förlorade sina hästar på grund av detta.
 
Jag tycker det är mycket märkligt att man som hästägare inte känner ett säkerhetsansvar när det gäller oväder och sina hästar. Jag menar, det är sverige vi bor i, oväder av den här sorten händer inte allt för ofta. Om hästarna måste stå inne någon dag så dör de inte av detta. Däremot finns det alltid en risk att hästen blir träffad av blixten, att den träffas av löst flygande föremål under en storm, att staketen rasar av kraftig vind, att träden i hagarna faller, att hästarna råkar i panik på grund av kaosväder.
 
Om hästen blir nervös eller råkar i panik när den är instängd i stallet så kommer den i alla fall ingenstans. Hästen kan bara skada sig själv, den kan inte dra med sig andra hästar i sken, den kan inte orsaka bilolyckor om den kommer ut på en väg, den kan inte skada en förbipasserande människa. Man slipper involvera polis och räddningstjänst som förmodligen har massa annat att göra när det är sådanna här oväder än att jaga reda på lösspringande hästar.
 
Det här med att hästen mår bäst ute, att den ska stå ute i alla väder, att hästen inte går sönder för att det blåser/regnar på den, har egentligen inte så mycket med saken att göra. För när olyckan väl är framme, en olycka som hade kunnat undvikas om hästen stallades inne så spelar det ingen roll om hästen är skapad för att tåla tufft väder eller inte. Vart är ägarens ansvar om hästen säkerhet när det gäller stormar?