Unghäst.

Vad förväntar vi oss av unghästar idag egentligen? När är en häst egentligen färdig att ridas på och skapar det egentligen hållbarhet av tidig igångsättning?
 
Jag ställde frågan på facebooks största hästforum. Ge mig en enda studie som visar på att hästar inte tar skada av att ridas in innan växtzonerna slutits. Dom svaren och länkar jag fick visade bara på hur man tränar en unghäst för att bygga upp den samt att unghästar (alla hästar?) blir starkare av långsam och varierande träning. De studier som var gjorda var alla gjorda på unghästar, men det finns ingen studie som jämför vuxna hästar med unghästar.
 
Det finns en stor missuppfattning kring en studie som gjordes på ett stort antal föl. Där låste man in en grupp föl på box, en grupp med växlande box och utevistelse och en grupp med konstant utevistelse. När unghästarna nått en viss ålder så slaktades alla och obducerades för att se hur de såg ut på sidan. Det visade sig att de hästar med konstant utevistelse under uppväxten var starkast. De hade rört sig i kuperade hagar under uppväxt tillsammans med andra hästar. Detta gav slutsatsen att belastning skapar hållbarhet. Men det felaktiga är ju att man inte kan jämföra att en häst rör sig frivilligt, utan belastning, med att belastning från ryttare också skulle skapa hållbarhet eftersom det inte är naturligt för en häst med ryttare på ryggen.
 
Med tanke på dagens hästar (sporthästar) som är överösta med skador, både medfödda och som orsakas av yttre påverkan. Kissing spines, förslitningar, pålagringar, osv är så vanligt nu för tiden att man till och med har svårt att hitta hästar utan dessa åkommor som varit igång sedan 3 års ålder.
 
Idag ska hästar visas på treårstest i Sverige. Något som egentligen är helt vansinnigt eftersom man då ofta rider in vid 2,5 års ålder. Vid den åldern är ungefär inget i hästens kropp ovan knäna är färdigväxt.
 
 

Det lustiga är att det är väldigt få topphästar idag som visats på något liknande ett treårstest. Många toppryttare världen över bryr sig aldrig om unghästklasser då de tycker att det utsätter hästen för alldeles för stor press i ung ålder. Studie efter studie visar att även om hästen ser relativt färdig ut i kroppen och är en ras som är avlad för snabb utveckling så sluter sig inte växtzonerna snabbare för det. Man kan heller inte fodra upp en unghäst för att slippa växtperioder. Man kan fodra upp massa, man kan träna senor och leder att klara påfrestningar i relativt ung ålder, men man kan inte påverka skelettet.
 
Jag blir väldigt beklämd när jag ser försäljningsvideor på hästar 2,5 - 3 år som galant klarar av alla tre gångarter i form. Speciellt väldigt flashiga dressyrhästar med enorma rörelser. Vart befinner sig dem om 5 år? Förmodligen inte på dressyrbanan då de är sönderridna innan de ens hann dit. Speciellt med tanke på hur gigantiskt stora och smäckra dagens dressyrhästar ska vara så har de ännu större skelett, ännu bredare växtzoner och är ännu skörare än en mer kompakt häst.
 
Jag tycker det är sjukt när man ser videor av 5 åriga hästar som kan både piaff och passage. Det finns inga klasser där en femåring ens FÅR tävla med dessa rörelser så varför skulle man ens behöva träna detta? En fyraåring får gå klasser upp till LB nivå vilket innebär att den ska kunna alla gångarter, volter, övergångar osv. En femåring upp till Msv C, en sexåring upp till Msv B och det är inte förrän hästen är åtta år gammal som den får starta i klasser som innehåller piaff och passage.
 
Det finns så mycket man kan göra med unghästar för att förbereda dem för livet som tävlingshäst utan att rida på dem. Kan man inte vänta de där 1-2 åren extra för att ge hästen tid att växa färdigt. Det finns absolut inga studier som visar på att en häst som är tagen senare skulle vara mindre hållbar än en häst som är riden sedan den var yngre, snarare tvärtom.
 
Även om jag hade stora pengar att göra av med, skulle jag aldrig köpa en färdigutbildad femåring, hur otroliga rörelser den än hade. De skulle jag mycket hellre köpa en grundriden eller oinriden femåring med snäppet under otroliga gångarter med tanken att den förmodligen kommer hålla mycket längre än den färdigutbildade.  
 
Våran unghäst Fandanguilla. Hon blir fyra i år och det finns inga planer på att rida in henne. Många kallar henne färdig när de ser henne men vi ser hur mycket hon växer fortfarande. Även om hon inte ska växa så mycket mer på höjden så kommer hon att bredda sig.
 
 

Stackars kisse!

Vi har ju fyra katter här på gården. Tre bor i stallet och en sover inne och är ofta ute på dagarna. Jag såg Jackie, katten som sover inne igår kväll när jag skulle nattfodra men han ville inte komma in så han spenderade natten ute. Det är inte jätteovanligt att han gör det.
Så idag så kom han tillbaka till huset, Jojo såg honom att ropade att "Jackie är sjuk!" Jag gick ut och hämtade honom och när jag lyfte upp honom så kunde man känna små istappar i pälsen. Stackars Jackie har troligen blivit påkörd av en bil. Han var tufsig och skrapad och hade blod och olja lite här och var. Han var även jättetrött och stelfrusen. Han verkade dock inte ha något som var brutet. Han kunde gå på alla ben, hade inga större sår eller andra skador. Han ömmade inte speciellt mycket heller så efter att ha konsulterat med veterinär så lindade vi in honom i en handduk och la honom på en värmefilt och gav honom vätskeersättning. Han sov helt utslagen i flera timmar.
 

Nu på kvällen har han ätit lite och druckit och varit uppe och rört sig så vi håller tummarna att han inte har fått några skador som dyker upp senare. Han är verkligen en oturskisse. :,(

Vad har man i transporten?

 Något man lär sig när man har egen transport är sånt där som är bra att ha med sig i den. Nu har jag tur att ha större sadelkammare på ena sidan och en mindre kammare på andra. Den mindre kammaren är perfekt till att ställa in saker som man jämt behöver ha med sig eftersom jag inte använder den som sadelkammare. Dessutom har jag alltid haft sadelskåpet med mig på längre resor och kunnat packa andra saker i sadelkammaren på transporten.
 
Något man alltid behöver är:
  • En sop. Det spelar ingen roll om man ofta åker mellan en förening där det alltid finns sopar och hemma. Man hamnar till slut på ett ställe där de inte har sop och står där med rampen full av skit när man ska stänga den. Inte så snällt mot gångjärnen på rampen.
  • En grep eller spade. Samma sak som ovan. Nån gång hamnar man på ett ställe där det inte finns att låna.
  • En kniv. Vass som satan! Sätt gärna fast knivskyddet på väggen på transporten så att man alltid vet exakt vart den finns. Detta är otroligt viktigt att ha med sig ifall hästen skulle behöva skäras loss vid en olycka.
  • En hink. En 10 liters hink finns att köpa för kanske 20 kr på de flesta affärer och är mycket värdefullt att ha med sig. Om man skulle behöva ge hästen vatten, locka med skrammel för att lasta eller bara som hink att ha grejer i.  
  • Longeringslina. Har många användningsområden. Ifall grimskaftet eller tyglar går av så har man något att leda hästen i. Ifall man behöver krishjälp med att lägga lina bakom hästen för att kunna lasta.
  • Termometer. Detta är något som ska finnas i transporterna idag. De finns att köpa billigt på de flesta större affärer och är lätta att sätta fast på väggen inne i transporten. Ger då en liten visning om hur varmt det blir i transporten samt att om någon nitisk polis skulle stoppa er på vägen så kan de inte klaga på att ni är utan.
  • Varningstreangel. Ska ju finnas i alla bilar men det är aldrig fel att ha en extra i transporten. När man blir stående på vägen med ett hästsläp är man lite extra noga med att folk ska se en.
  • Slägga. Japp, en slägga. :P Jag har en tung, tjock hammarliknande slägga som hjälpt mig när någon exempelvis dragit åt draghjulet så hårt att jag behöver släggan för att få upp den. Eller när ett hjul frusit fast så har släggan hjälpt till att slå loss det.
Förberedelser inför tävling.