Westerntävling

Jag tror aldrig att jag skrev så mycket om den westerntävlingen som jag och Ferro var med i 2013. Det var visserligen en inofficiell som Westernryttarna i Skåne anordnade, vi startade i fyra klasser och det var väldigt roligt!

Den första klassen vi var med i var en så kallad longeringsklass. Nu kommer jag inte exakt ihåg vad klassen hette men det gick ut på att man hade 90 sekunder på sig att visa hästen i skritt, trav och galopp i båda varven. Man fick en signal när man startade från skritt, valde själv när man ville börja trava och galoppera men man skulle hinna med alla tre gångarter i båda varven innan stoppsignalen.

Jag hade övat en gång innan med Johanna som tidtagare. Ett halvt varv i skritt, ett varv i trav och ett varv i galopp tog ung 45 sek. Sedan dags för vändning. Ferro är ju så väldigt känslig och lyhörd att han är väldigt lätt att styra på små komandon. Det krävdes inte mycket för att få honom att göra en slags bakdelsvändning på lång lina. Dessutom är han väldigt kontrollerad och balanserad även i bara grimma på longering. Han skrittar, travar och galopperar med huvudet i höjd med bringan i lugn och balanserad takt.

Vi vann den klassen med lysande kritik! :D Det är ju egentligen en klass för unghästar och de andra som var med hade 2-3 åriga hästar med sig. De var såklart inte lika balanserade eller lydiga som 15 åriga dressyrmästaren Ferro, men klassen var öppen för alla så jag tyckte det skulle vara en rolig och annorlunda sak att prova på. :)

Nästa klass var en Tail at hand. Det är en hinderklass som man ska leda hästen runt. Ferro är ju väldigt snäll så det skulle inte vara några problem... Förutom hans storlek. I western så anpassar man inte avstånden på bommarna osv efter hästens storlek utan man antas kunna påverka hästens steg så att den ska passa avstånden. Och westernhästar är inte så stora som Ferro är. Men Ferro är väldigt duktig på att anpassa sig, och trotts att det var trångt så försökte han så gott han kunde. :)
En annan sak vi övat på var ryggning. Då jag visste att det kunde förekomma ryggning i ett L så hade vi övat på just detta. Men nu ingick inte det utan endast rygga rakt bak. Eftersom vi gick in snett mellan bommarna så var Ferro övertygad om att han skulle backa ut åt det hållet. :P
 
 
Jag är tror ändå vi kom tvåa i den klassen :) Många var väldigt imponerade över att Ferro kunde vända i fyrkanten och att han kunde trava över bommarna trotts så korta avstånd.
 
Det är väldigt roligt att vara med på sådana här westerntävlingar. Alla får vara med, oavsett ras, ålder, höjd osv. :)

Sälja sin gamla häst?

Såg precis en annons som gör mig lite beklämd. En 25 årig häst som skulle säljas.
 
Hästen på bilden har inget med inlägget att göra.  
 
Annonsen krävde att nästa hem skulle bli livslångt och endast skulle användas till promenadhäst. Jag kan tänka mig att om man har en gammal, men ändå rätt fräsch 25 + häst att det känns hemskt att avliva den bara för att personen kanske inte kan ha kvar hästen längre. Det är ju inte så man resonerar med en yngre häst, utan dem säljer man vidare till ett nytt bra hem.
 
Men när hästen börjar bli gammal till åldern, man har haft den länge och finner att man av olika anledningar inte kan/vill ha kvar gamlingen, så anser jag någonstans att man bör ta sitt ansvar och avliva hästen. Hur fräsch hästen än är just då så är den ändå rätt gammal, 20-25 år brukar vara den ålder som hästar kommer upp till. En 20 årig häst har förmodligen varit med om en del i sitt liv, kanske bytt ägare några gånger, bytt stall och hästkompisar, tävlat och tränat hårt, varit skadad eller fått föl osv. Det känns inte riktigt rätt att begära en nystart igen när hästen nåt en ordentlig ålder.
 
Sen skulle jag vara mycket orolig över hemmet som hästen hamnar i. Hur mycket man än KRÄVER och skriver kontrakt så finns det inget som hindrar den nya ägaren från att göra som den vill när köpet väl är igenom. Köparen kan sälja hästen vidare även om hon lovade ett livslångt hem, hon kan träna och rida hur hårt hon vill, trotts att hon bara ville ha en promenadhäst. Det finns inget du som fd ägare kan göra åt saken.
 
Jag tycker det är väldigt sorgligt att se annonser där gamla hästar säljs för en billig peng. Hur väl ägaren än menar med att hästen mycket väl skulle kunna må bra i några år till hos en ny ägare så tycker jag personligen inte att det är värt risken. Hellre att låta hästen somna in när den mår bra för sin ålder, i en bekant miljö med sin ägare än att den hamnar någonstans där de låter hästen förfalla med åldern.
 
En gammal häst som såldes vidare... och vidare.... och vidare....

Vad tycker ni om ämnet?
 

Huj å hå.

Idag var det full rulle. Började morgonen med att sätta upp resten av alla rosetterna som låg över hela köksbordet. Det tog en stund.
 
Åkte sedan och beställde mer halm. Det var hög tid så nu väntar vi på någon dag då det inte ska regna så att halmen inte förstörs.
 
Gick sedan en längre promenad med Heredero. Han är väldigt cool... oftast. :P Han reagerade inte på bilar, hundar som skällde eller annat men höll på att svimma för en grön liten växt som stod i diket. :P Haha!
 
 
Vi hade i alla fall väldigt fina vyer att titta på. :)
 
Bestämde mig för att ta i tu med lite hovar. Tesora blev först ut. Bak gick bra, men fram var hon inte alls med på noterna. Ville jag lyfta vänster så lyfte hon höger och tvärtom. Så där filade jag bara litegrann och lät det sedan vara. Campeadora blev nästa. Hon har blivit hundra gånger bättre än när jag började verka henne, då krävdes det både någon som höll i henne och samtidigt matade med kraftfoder. Nu kan jag ha henne lös i boxen med bara hö som lite mutning och sedan lite pauser mellan hovarna så går det galant!
Kände att jag behövde något mindre tungt och tog Lilleman, Skrållan och Strössel. Det var bara Strössel som egentligen hade något att ta av så de andra två filade jag bara lite på.
 
Åkte och handlade med Jojo och på vägen hem så åt jag på en center medans jag körde och lyckas på något sätt sätta i halsen! Det blev kraftig inbromsning mitt på vägen men tack och lov så släppte det fort! Jisses vilket adrenalin rus man får efter ett sådant skrajmoment. Urs, jag var alldeles skakis i säkert en halvtimme efteråt.