Roliga skyltar!

Kolla vilka gulliga skyltar! Finns hos tyska Comic Signs . Lite roligare att sätta på boxarna eller staketen än de vanliga textskyltarna. Passa bara om ni beställer så att texten blir på engelska och inte på tyska. :P 
 
 

Flygresor för hästar

Detta är något som jag tycker är väldigt intressant men inte helt lätt att hitta information om på nätet. 
 
Hur flyger man med hästar? 
 

Det beror ju såklart lite olika på vilket bolag man använder men detta är lite vad jag har hittat: 
 
Guido Klatte GmbH & Co. KG
 Ett tyskt företag som verkar vara väldigt seriösa och noggranna. De har starka referencer och väldigt fina fordon. De fraktar hästarna i boxliknande spiltor under flygresan. 
 
 
 
H.E Tex Sutton Forwarding
Jag skulle ha stora problem med att anlita dessa. Inte för att de inte är seriösa osv, utan hur hästarna står i planet. De står i spiltor som byggs upp allt eftersom hästarna lassas ombord på planet. De ska alltså ledas upp för en ramp, precis som vi själva går på ett flygplan. Många människor inne i planet som försöker placera hästen rätt och sedan bygga upp väggarna runt dem. Lite som packade sillar. Vad händer om hästen som står längst bak i planet får panik? Går det att ta sig fram till den?  
 
 
 
Air Horse Transport
Me liki! Titta hur de lastar hästarna i flygboxarna. De har som en bygd ramp som gör att hästarna bara kliver rakt in i flygspiltorna, som inte ser alltför olik ut en vanlig hästtransport. De verkar väldigt snälla med hästarna, lastar i grimma, klappar och uppmanar när hästen inte ville gå in i boxen osv. 
 
 
 European Horse Service 
Verkar vara ett väldigt seriöst och otroligt noggrant företag. Dock tror jag inte att de äger flygen utan verkar frakta med Flyghansa som de stog på flygboxarna. 
 
 
Andra flygbolag som har frakt med hästar är Quatar Airways, Flyghansa, Db Schenker, OHS osv. 
 
Jag tycker det är väldigt intressant det här med hästar på flygplan. Det är något som jag faktiskt skulle kunna jobba med, men det krävs säkert en del utbildning i flygsäkerhet osv. :) 
 

Vet du hur hästen sover?

Visste du att en häst som står upp och sover förbrukar upp till 10 % mindre energi än om den ligger ner och sover?
 
 
 
Detta beror såklart på att hästen är ett flykt och bytesdjur. Den behöver snabbt kunna fly om den behöver, vilket gör att om den ligger ner och sover när köttätarna anfaller har den en mindre chans att överleva än om den står upp. Hästar kan låsa ett av bakbenen medans det andra vilar och samtidigt sova stående. Just eftersom dom kan låsa benen så behövs det ingen muskelansträngning för att kunna stå upp och det minskar därför påfrestningen på kroppen. 
Hästar sover ca tre timmar varje dyng uppdelat på flera små sovstunder. Detta beror såklart även på att ju längre hästen sover, desto större risk att ett rovdjur lyckas smyga fram oupptäckt. Hästar sover därför också bättre tillsammans med andra hästar. 
Hästar behöver dock kunna lägga sig ner minst var tredje dyng för att kunna nå REM sömn. För att kunna nå REM måste hästen kunna sträcka ut sig totalt på sidan. Om hästen inte får möjlighet till detta kan den få allvarliga beteendestörningar, precis som vi människor som hindras från att nå REM sömn. 
 
Tamhästar har såklart ofta upptäckt att de kan sova rätt mycket utan att något ont händer. Lilleman exempelvis. Han lägger sig ner nästan så fort han kommer in från hagen på eftermiddagen och sover några timmar innan kvällsfodringen. :P