Det där med Hingstar.

Det är väldigt lustigt det här med hingstar. Folk i sverige verkar generellt tycka att de är ett sattyg som helst borde låsas in bakom galler och aldrig släppas ut! De ska ledas med stigbett och kedja och hjälm och handskar och spö och ridas med sporrar och kandar. De verkar vara smått okontrollerbara djur som enbart drivs av sina hormoner.
 
Och så kommer man då till verkligheten. Där hingstar uppfostras som vilken häst som helst. Där hingsten inte förväntas betee sig som en brunstig tjur så fort ett sto är i närheten.
 
Här hemma i stallet har vi tre hingstar, en valack och tio ston. Hingstarna står lite utspridda i stallet. Heredero, PRE hingsten på sex år står mitt i stallet med en tom box på ena sidan och utgången till gödselstacken på andra sidan. Sen står stoet Campiadora på andra sidan gången.
 
Heredero försöker locka Campiadora att hälsa på honom.
 
Hingsten Lilleman, tio årig miniatyrhäst, står i boxen längst emot entreén. Mitt emot hans box står alla småston.
 
Lillemans box ligger bredvid uppstallningsspiltan.
 
Och lilla ettårshingsten står bredvid Ferro och mitt emot de större stona.
 
 
Sammanfattningen är att här står hingstar och ston rätt blandat med varandra, året runt. Ändå är det inget bråk från vare sig hingstarna eller stona. Det är något som inte accepteras i det här stallet och det vet hästarna om. Det får heller inte förekomma något bråk hingstar emellan.
 
Heredero och Lilleman hälsar på varandra. Båda nosar hövligt och är nyfikna på varandra.
 
 Heredero rids även i sin hage som ligger bredvid stonas. Trotts att stona ibland blir lite till sig och busar omkring så bryr sig Heredero inte speciellt mycket.
 
Heredero i hagen med Gia i bakgrunden.
 
 
 Hingstarna här leds i grimma och grimskaft. På Heredero har vi med ett spö ifall han skulle få för sig att betee sig illa så får han en tjoff på bogen så att han kommer ihåg att uppföra sig. Alla hingstar (och valacker och ston också för den delen) förväntas att betee sig som uppfostrade hästar!
 
Det är väldigt uppfrächande att befinna sig i ett stall där hingstar faktiskt är hästar och inte köttätande monster. :P
 

Okej, People!

Nu ska jag berätta en sak som kanske kommer att chocka er! Men vet ni?
 
Andalusier är ingen hästras!

Ha! Har ni hört något mer chockerande?? Det är inte ens ett samlingsnamn på en bunt raser. Jag ska här med avslöja vad en Andalusier egentligen är: Beredd?....
 
 
 
 
 
Tada! En ÄKTA ANDALUSIER!
Rasbeskrivning: Går på två ben, röker cigarr och bor i Andalusien.
 
 
 
Blev ni chockad? Det är bara för att ni är lite ouppdaterade. Sådär 500 år typ.
1567 beslutade sig Kung Felipe II att bosätta sig i Madrid och starta ett stuteri för den rena spanska hästrasen. Han döpte den till Pura Raza Espanola. Namnet Andalusier som så ofta används för att beskriva en PRE är alltså felaktig, ända sedan 1500 talet.
 
Andalusier används dock ofta för att göra en oreggad PRE eller en häst utan papper mer "önskvärd". Det är lättare att sälja en "Andalusier" än en korsnings häst. Jag vet inte hur många jag stött på sedan i våras då jag började med PRE hästar som köpt en Andalusier och tror att det är en äkta PRE.
 
Detta är en äkta PRE, ingen Andalusier!
 
 
 

Storstädning i stallet. :)

Idag fick jag ett städryck och storstädade stora delar av stallet. Det gäller att passa på när andan faller på. :)
 
Uppstallningområdet. Städade rent bänken och slängde bort en massa brädor och träbitar som låg i hörnet mot väggen.
 
 
Här ska en sadelkammare byggas men just nu så städade jag bara upp och slängde lite skräp osv.
 
 
Spolspiltan.
 
 
Foderhörnan. Rengjorde alla tunnor, slängde de som var trasiga och gjorde en ny soptunna. Skurade bordet och golvet och tog bort all spindelväv.
 
 
Ingången till ridhuset. Stod en grind där och några plankor och annat som var bara ivägen så det städades bort. Allt som stog i fönstret i väggen åkte ner i en hink på golvet istället.
 
 
Boxarna och gången fick såklart också sin dagliga städning. :)