Dagens ämne: Om hästtävlingar förbjuds?

Ibland när man diskuterar hästtävlingar osv så kommer det ofta in folk som tycker att hästtävlingar i alla dess former ska förbjudas totalt.
Inga dressyr eller hopptävlingar. Inga trav eller galopprace. Inga polo, ponny eller andra former där man använder hästar som redskap ska tillåtas.
 

De har ofta dessa åsikter för att de tycker att hästen inte ska användas som ett tävlingsredskap, att den inte får leva ett naturligt liv som tävlingshäst samt att de ofta blir utsatt för doping och grymma träningssätt. Dessa åsikter är inte på något sätt fel eftersom det faktiskt förekommer väldigt mycket sånt innom hästsport, men egentligen inte speciellt genomtänkt.
 
För vad skulle man göra med alla de hundra tusentals tävlingshästar som finns över hela världen om hästtävlingar blev förbjudna?
 
 

Visst att många, (jag inräknad) absolut skulle fortsätta att äga och rida och ta hand om dessa underbara djur även om tävlingar förbjöds. Men det är otroligt naivt att tro att alla skulle göra det. Speciellt de som lever på hästnäringen. Om alla travtävlingar skulle förbjudas, skulle travhästen som ras överleva alls? Det finns ett extremt stort överflöd av just travhästar idag som inte går att använda i dagens travtävlingar, som säljs billigt som ridhästar elelr sällskapsdjur. Om då helt plötsligt ALLA travhästar som tidigare tävlat trav tappar sin sport, vart ska de ta vägen? Förmodligen raka vägen till slakt.
Förmodligen skulle större delen av våra sporthästar hamna på slakteriet. Det skulle blir den största mass slakten av hästar i historien. Många raser skulle helt försvinna då de utan sin sport, inte har så mycket värde förutom hos entusiasmer.
 
 
 
Ett annat problem är att det förmodligen (som med det mesta som är förbjudet) kommer att finnas svart, bakom stängda dörrar, utan regler och domare. Det skulle hållas streetrace, vilken häst som kan hoppa högst utan riktig träning, vilken häst som kan "dansa", osv. Folk kommer att hitta på olika sätt att ändå tjäna pengar på de hästar som finns kvar även om det är olagligt.
 
Om hästantalet drastiskt minskar, vilket det kommer att göra om tävlingar förbjuds, kommer då de flesta hästkliniker att finnas kvar? Utbildningar innom hästskötsel och ridning? Ridskolor, ridläger? Vem lägger ner flera hundra tusen kronor på en häst som man inte får visa upp? Vem kommer att lägga ner tid på att utbilda hästarna väl om de inte kan säja de dyrt sedan?
 
Nä, se för guds skull till att göra något åt de hästtävlingar som finns idag! Rena regler, utbildade ryttare och domare, clean and fare. Det är där man kan göra något åt hästarnas välbefinnande.
Inte genom att förbjuda hästtävlingar!
 

Nedsittning på unghäst?

Om man ska rida lätt eller inte på en unghäst under inridning är något diskuterbart. Detta är min åsikt just nu om det hela.
 
 
 • Man börjar med att utvärdera sig själv som ryttare. Har jag en stabil och oberoende sits under nedsittning i traven? Kan jag sitta ner utan att hålla mig fast i tyglarna eller klämma med knäna? Hur säker känner jag mig under nedsittning?
 • Sen tittar man på sin häst. Har hästen en stor och förmodligen väldigt skumpig trav? Är hästen lite åt det spända/nervösa hållet eller mer laid back? Hur välutvecklad är hästens rygg och kropp?
 
Lås oss säga att min häst Ferro vore ung och skulle ridas in av mig. Hur skulle jag då resonera?
 
Ferro är stor som ett hus och är därför troligen rätt sen i utvecklingen. Han har en lång rygg vilket automatiskt gör den rätt svag. Han har stora gångarter och mycket nerver på utsidan när det gäller nya saker.
Just den här hästen skulle jag välja att rida in under lättridning. Hans stora trav skulle göra det svårt för mig att inte bli obalanserad när han är så pass outbildad att han inte går stabilt. Han skulle förmodligen också tycka att det var mer obehagligt med en nedsittande ryttare i början än en som red lätt.
 
 
Men låt oss då ta Maravilla som ett annat exempel:
 
Maran är kort i kroppen och därför också starkare. Hon är sent tagen och välutvecklad och nästan färdig i kroppen. Hon är PRE till rasen och ska då också ha en trav med höga benrörelser men med jämn ryggaktivitet så jag gissar på att hon är rätt bekväm att sitta ner på. Hon är rätt lugn i humör och temperament.
Denna häst sitter jag ned på under inridningen. Detta för att störa henne så lite som möjligt. Hon skulle förmodligen bli mer påverkad av lättridning än nedsittning.
 
 
Så egentligen finns det inga rätt eller fel sätt, bara rätt eller fel sätt för just den hästen, eller just den ryttaren på just den hästen.
 
Om man börjar rida in en häst nedsuttet så brukar de inte reagera så mycket när man börjar rida lätt efter några pass, då de vant sig vid att det sitter en ryttare på ryggen under traven. Det kan hända att hästen hajar till i början och tycker att det hela blev obalanserat och vill sakta ner, men det är bara att fortsätta att rida på framåt med mycket beröm så kommer hästen snart att känna sig bekväm igen.
 
En häst som man rider in med lättridning är inte alltid så lätt att börja rida nedsutten. Det är väldigt vanligt att se hur ryttaren försöker bibehålla den form som hästen går i under lättridning genom att hålla fast hästens huvud med tyglarna. Då kommer hästen ofta att sakta ner tempot vilket i längden även förstör hästens trav. Det är också väldigt vanligt att se hur ryttaren kräver att hästen direkt ska orka bära ryttaren nedsutten en längre tid och i samma uppburen form som den klarar av under lättridning. Så är ofta inte fallet.
För att vänja en häst vid nedsittning så är det vanligaste knepet att man bara sitter ner några steg och sedan rider lätt igen. Ungefär som när en ryttare ska lära sig att sitta ner i traven. Man rider i en ganska låg och öppen form. Man brukar börja med att prova sitta ner tre steg, sedan lättridning. Fungerar detta så ökar man till fem steg osv. (Alltid ojämna siffror så att man hamnar på rätt sittben. :) ) Tycker hästen att det är obehagligt och kör upp huvudet så driv bara på framåt och kom sedan tillbaka till korrekt tempo och form och prova igen. Målet är att hästen ska bibehålla samma tempo, form, steglängd och takt oavsett om ryttaren sitter ner eller rider lätt.

Projekt: Extrem make over a la transport!

Dags att hästtransporten min får sig lite välbehövd kärlek och omvårdnad! Sånt får den inte i överflöd direkt men nu börjar den säga ifrån lite och protestera. Igår när jag skulle koppla på transporten så föll hela stödhjulet isär! Muttrar och skruvar flög åt alla håll och jag stog med handtaget i handen och såg förvånad ut. :P
 
Detta är vad som ska göras:
 
 • Högtrycks tvättas! Skuras utvändigt och invändigt. I sadelkammardelen behövs det nog rengöras med mögelrengöring då det har regnat in och det börjar synas lite fläckar på golver.
 • Spackla igen hålen och de svaga delarna på den delen av sadelskåpet som finns mot hästtransporten. Den har börjat falla isär lite där någon häst säkert har gnagt någon gång i tiden. Så det ska spacklas igen.
 • Metalldelar ska rostbehandlas lite varstans både inne och ute.
 • Hela insidan på transporten ska målas vit! Eller ja, inte metalldelarna då som ska målas med någon slags hammarlack men resten ska målas vitt och frächt!
 • Nytt stödhjul behövs såklart. Speciellt själva stödhjulet eftersom ersättningshjulet som jag fick då orginalet tappades inte direkt håller för tyngden. Det ser ut som om vi har konstant punktering. :P
 • Ny taklucka ska monteras in. Den förra har gradvis börjat falla isär och gick inte längre att stänga så en natt när det blåste ordentligt så sprack den från skärmen och blåste av. Just nu så sitter den fasttejpad som provosorisk lösning. :P
 • Ny sprint som håller upp bommarna därfram i mellanväggen. Den förra försvann på något mysktiskt sätt när vi transporterade småhästarna en gång.
 • Byta glödlampa i sadelkammaren och i ett sidolyse.
 • Ny djurtransportskylt som sitter längst fram, längst upp på transporten. Den som sitter där nu är så sliten att den ser trasig ut.
 • Nya dekaler! Det måste ju synas att det är jag som kommer! :P
 • Nya sprintar behövs till panikbommarna behövs. De förra börjar bli lite rostiga och hårda och om det är något som ska gå lätt att dra ut så är det sprintar till panikbommar!
 • Ny bakelitkula till en av sprintarna behövs då den förra trillat loss vid något tillfälle.
 • Limma fast mattan på rampen. Längst upp (eller ner, beroende på hur man ser det) på rampen så har mattan börjat lossna så den ska limmas fast ordentligt.
 
Det låter lite som om det kommer att kosta en förmögenhet men efter att ha hittat Klippansläp OnLine så kommer jag billigt undan. Att de dessutom har reservdelar anpassade för Boj gör ju det hela så mycket lättare! :D