Tillskott till häst

Okej, jag måste få avreagera mig lite över detta ämne. Tittar man på fodertillskott för hästar så finns det ju inte bara en produkt att välja bland. Det finns 100 tals! Och alla är dom fullproppade med vitaminer som ska vara såååå bra för din häst.... Och det är ju så för människor att vi verkligen behöver alla vitaminer från maten vi äter. Till och med D- vitamin som vi annars får från solen, äter vi tillskott av, då Sverige är ett ganska solfattigt land.
Så låt oss nu gå igenom detta... De vanligaste vitaminerna är A, B, C, D och E.
B och C är vattenlösliga och kan därför inte överdoseras. C vitamin kan hästar inte ta upp alls från maten. Den skapar sin egen C vitamin. Så myten om att C vitamin gör hästen piggar är alltså bara det, en myt. B vitamin är en knepig vitamin. Behövs för så mycket och brist på denna kan ge en mängd olika symtomer. Men samma sak här; hästen skapar sin egen i tarmen och det finns inga studier som visar att hästen kan ta upp B vitamin från maten. Ändå så är B vitamin så extremt populärt att ge hästar. Det enda som är bevisat med studier är att man kan ge en injektion med B vitamin.
A, D och E är alltså då fettlösliga. A vitamin tar hästen upp via grovfoder då det finns naturligt i gräs. Och som alla vet så finns det i morötter. D vitamin skapar hästen när solen träffar huden. D vitamin är också väldigt giftigt att överdosera. Vilket såklart inte händer för att den är ute förmycket i solen, utan för att man låter höet ligga kvar för länge på fälten innan man tar in det, eller via olika fodertillskott. Så, vem känner för att ge hästen lite extra D vitamin?
E vitamin är den enda vitaminen som jag är positivt inställd till att ge hästar. Den behövs vid det arbete som vi utsätter hästarna för och det finns då också documenterade studier som visar att hästar tar upp e vitamin via det de äter.  


Måste sen inflika lite om andra tillskott också.

Har hästen dåliga hovar? Den har då INTE brist på biotin utan det är alltså en väldigt ökad dos av intaget Biotin som har visat sig ha en bra effekt på hoven.

Vitlök? Ger du över 100 g per dag så sjunker antalet röda blodkroppar och kan göra så att hästen får anemi (blodbrist). En liten dos om dagen har visat sig ge positiv effekt mot insekter, hosta, förkylningar mm.

MS och Glukosamin... Visst har dessa ämnen en positiv inverkan på leder men min erfarenhet är att om du väl börjat med det, ja då får du fortsätta med det. Det är ett antiinflammatoriskt fodertillskott som också ges till människor med artros. Min ställning är att om hästen inte fungerar utan Glukosamin eller liknande, ja då kanske man bör fundera över hästens egentliga användbarhet. Så om hästens leder är dåliga, gå till en veterinär innan du börjar mixtra med detta. 

Nu är det sent och jag kan inte komma på fler ämnen att skriva om ... Gääääsp  

Ferro Makeover

1. Gå till Tandläkaren. (Ska ringa till vännes och höra vad dom kostar.  Både att åka dit med honom och att ta dit vet. till gården)
2. Pedikyr. (Måste få nya vinterdojor och fila ned hovarna lite)
3. Träckprov. (Har funderat på detta och ska nog göra ett i alla fall. Kanska vanskligt om jag lägger ner massa pengar på bra foder som sedan maskarna äter upp!)
4. Proteintillskott (Vilket betyder att jag tror Ferro har lite proteinbrist. Han har fallit ur lite över ryggen och magen är ganska stor vilket brukar vara tecken på proteinbrist. Och med det höet... så kan man väll inte vara förvånad. Så nu kollar jag upp vad jag ska ge honom. Lutar just nu åt vanligt lusern hack.)
5. Sprutor. (Eller i alla fall en. Hästinfluensasprutan är det dags för nu snart)

Sen ska jag lägga upp ett ordentligt tränings schema för vintern. Det ska innehålla mycket fous på muskelarbete och lydnad. Alltså mycket tömkörning/longering, löshoppning/gymnastikhoppning, klättring och internallträning. Vi ska försöka skippa dressyrarbetet i några månader även om det kommer att bli en och en annan träning för Rebecka och Ann för att inte glömma bort allt helt och hållet.

Seg uppdatering

Men jag har en ursäkt! Min dator fick värdens frispel och började skrika om virus och att den blev attackerad av maskar och annat skräp! Hjälp, min stackars dator! Det gick inte att öppna något för allt var infekterat av virus och det poppade hela tiden upp olika internet sidor med diverse porr-innehåll.... Okej?? Så idag när jag startade datorn så Pling! Inte ett ljud, inga virusvarningar, inga poppups, ingenting! Har den botat sig själv över natten eller nått??

******************************************

I alla fall så måste jag väll skriva en notis om Tävlingen på Söndagen. LA.4 fick vi 60.3 % vilket ju  var helt okej. Jag var väldigt nöjd över att vi kom över 60 gränsen men sen kraschade det lite i att vi fick 57 % i LB.2

Men jag kan inte vara allt för besviken endå. För jag misstänker att han kan ha någon hake i munnen som besvärar honom. Plus att han är ganska gammskodd och behöver verkas och att han har varit lite hostig och snuvig sedan Söndags, så han har väll orsaker till att inte kunnat prestera på topp. Det känns ganska skönt att tävlingarna är över för i år så man får lite andrum och tid att lägga ned på träningen.

******************************************'''

Har också varit och ätit lunch med Vickan och Ullis idag. Vi var på Eurasia, som var packat med folk. Men gooood mat! Känns så skönt att komma ut och träffa folk igen !