Vad är en Levad?

Jag är ALERGISK emot folk som säger att deras hästar kan levader när de stegrar!! Det är som att säga att hästen kan piaff när den bara taktar...
 
En Levad är en inlärd, samlad rörelse där hästen bär upp all sin vikt på bakbenen. Resningen ska vara mindre än 45 grader och bakbenen ska vara ordentligt vikta under hästen. Frambenen ska vara så ihop vikta att hovarna vill nudda armbågarna. En Levad är en balansakt som kräver extrem muskelstyrka, kordination och focus.
 
Levad uppsutten.
 
Levad vid töm.

En riktigt satt Levad. Bakhasorna är i princip i marken.
 
En stegring kan både vara inlärd och en ovana eller ett försvar från hästens sida. Hästen kan vara samlad, men den behöver inte vara det. Hästen kan resa sig både lite grann och så högt att den slår över bakåt. Bakbenen kan vara raka, frambenen slår ofta framåt, huvudet kastas bakåt. En häst behöver inte vara varken musklad eller i god kondition för att kunna stegra.
 
En häst som stegrar sig.
 
Ingen vinkel på bakbenen.

För hög och ickevinkade bakben.
 
En levad kommer alltid ifrån en piaff, en stegring kan komma från stillastående eller ryggning. En levad innebär att rumpan sjunker på hästen när den vinklar ihop bakbenen, istället för vid en stegring då den höjs och bakbenen rätas ut.
 
I Sverige är det väldigt vanligt att vi ger saker finare namn för att göra det lite roligare än vad det är. Hästen kan piaff istället för att säga att den taktar, vi säger att det är en Andalusier istället för en korsning, vi säger att hästen kan levad istället för att säga stegra. Man förskönar sanningen med lite okunskap och en bit överdrift och en nypa lögn. Det är ju lättare att sälja en häst som kan levad istället för att säga att den stegar sig.
 
1 Divorce your horse:

skriven

Sista stycket är bara så sant! Så många som hela tiden försöker att försköna och förbättra hästen bara genom att byta ord. Själv är jag oftast för överärlig när jag ska sälja hästar, men det lönar sig i längden :)

Svar: Precis! Hellre att man kanske drar ner hästen lite än att man spär på så att köparen/ryttaren vad det nu än gäller, får en förskönad variant av hästen.
Jeanette

Kommentera här: