1000 färger.

Det här med färger på minihästarna är ett helt vetenskapligt ämne. Det känns som om man är tillbaka i skolbänken när man börjar läsa på om gener och olika färgkombinationer, allt på engelska såklart eftersom det knappt finns översättningar på hälften av dessa.
 
Våran lilla "Baby" till exempel.
 
 
Många tror att hon är svart men eftersom att hennes mamma var cremello och pappan är Blue Roan så finns det ingen genetiskt möjlighet att hon skulle kunna vara svart. Hon är däremot svart med en gul gen från mammas sida. På engelska kallas denna färg Smoky Black. Förenklat säger vi ofta gulsvart på svenska.
 
Lilleman som är Babys pappa är alltså Blue Roan.
 

På svenska förenklar vi det ofta till bara "Skimmel". Färgen Roan finns i lite olika varianter men själva ordet Roan betyder att hästen har en mix av vita och färgade pälsstrån. De vita håren är färre på huvudet, benen och taglet och de bleknar inte även om hästen blir äldre. Blue betyder att hästen har en svart grundfärg under de vita håren vilket gör att hästen får en blåaktig färg.
 
Lillemans andra dotter Stössel är också en Roan men red with Leopard complex roaning.
 

På svenska översätter vi det gärna till rödskimmel. Samma beskrivning som ovan fast istället för en svart grundfärg har hästen en fuxfärg. Leopard Complex är en gen som gör att hästen blir prickig och inte bara stickelhårig. Hon blir mer och mer vit för varje år som går så vi får se hur hon slutar som gammal. :P
 
 Mamman till Strössel är Tingeling.
 
 

Ingen vet riktigt vad hon är för färg. Troligen Palomino med Leopard täcke, men det är lite osäkert. Hon började som "vanlig" Palomino men har sedan med åldern fått fler och fler prickar i alla möjliga färger. Nu har hon en skarp kant, precis som ett täcke där ryggen och rumpan är vitare och full av prickar medans resten av kroppen är normalt Palomino gul.
 
Tingelings syster Dockan är ... tja...
 
 
Jag la ut en bild på henne till färgexperterna och fick flera olika förslag tillbaka. Black Silver, Sooty Pally, sooty Palomino with silver eller Silver Smoky Black. Den mörkskiftande manen och svansen skvallrade tydligen om att hon förmodligen har silver gen. Så vi i Sverige som normalt säger bara Palomino har alltså inga rätt alls. :P
 
 Den sista miniatyren är inte släkt med någon av de andra så hon är lite udda i bunten. :P
 
 
 
Skrållan skulle man kunna tro är bara vanlig vit skimmel. Men se så är det inte. För under all den där vita pälsen har hon fullt med svarta prickar!
 
Kolla föresten hur hon såg ut som liten fölunge! Jag tror jag dör söthetsdöden!! :D
 
 
 
 
 
 
 
1 Divorce your horse :

skriven

Intressant det där med färg, finns så många som man knappt visste om att det fanns. Har faktiskt en häst som är gulsvart, men hon är en av de svartaste hästar jag sätt :)

Svar: Jag hade också en sån häst förut. Men han var kolsvart på sommaren och gick i brunare på vintern. Det är lustigt hur det är med färger. :)
Jeanette

2 Emelie Andersson:

skriven

Åh, jag som nyss suttit och lusläst om färger på kallblod! Det är så himla intressant!

Svar: Visst är det! :D
Jeanette

3 Anette:

skriven

Hade ponnyn på nästsista bilden varit en mittelspitz hade den varit cremesobel! :D

Svar: Haha, jaså? Typiskt att hon inte är det så hade vi sluppit gissa oss fram till färgnamn. :P
Jeanette

Kommentera här: