Vet du hur hästen sover?

Visste du att en häst som står upp och sover förbrukar upp till 10 % mindre energi än om den ligger ner och sover?
 
 
 
Detta beror såklart på att hästen är ett flykt och bytesdjur. Den behöver snabbt kunna fly om den behöver, vilket gör att om den ligger ner och sover när köttätarna anfaller har den en mindre chans att överleva än om den står upp. Hästar kan låsa ett av bakbenen medans det andra vilar och samtidigt sova stående. Just eftersom dom kan låsa benen så behövs det ingen muskelansträngning för att kunna stå upp och det minskar därför påfrestningen på kroppen. 
Hästar sover ca tre timmar varje dyng uppdelat på flera små sovstunder. Detta beror såklart även på att ju längre hästen sover, desto större risk att ett rovdjur lyckas smyga fram oupptäckt. Hästar sover därför också bättre tillsammans med andra hästar. 
Hästar behöver dock kunna lägga sig ner minst var tredje dyng för att kunna nå REM sömn. För att kunna nå REM måste hästen kunna sträcka ut sig totalt på sidan. Om hästen inte får möjlighet till detta kan den få allvarliga beteendestörningar, precis som vi människor som hindras från att nå REM sömn. 
 
Tamhästar har såklart ofta upptäckt att de kan sova rätt mycket utan att något ont händer. Lilleman exempelvis. Han lägger sig ner nästan så fort han kommer in från hagen på eftermiddagen och sover några timmar innan kvällsfodringen. :P 
 
 

Kommentera här: