Dagens ämne: Vad har man små ponnyer till?

Ett mycket tråkigt fenomen som man ser titt som tätt är detta:



En liten ponny, vanligen shettis, vars ends syfte i livet är att vara sällskap åt de större ponnyerna och hästarna. De små ponnyerna tränas inte, de tas inte om hand om på samma sätt som de andra hästarna och uppfostras inte heller på samma sätt av sina ägare. 

De handlar inte om att de små ponnyerna lever ett dåligt liv eller blir vanvårdade. Tvärtom så lever de ofta mer naturligt än sina stallvänner. 

Problemet som jag ser det är detta: Vad är det som gör små ponnyer till en get istället för en häst? En liten häst är fortfarande en häst, med samma krav på motion och kontrollerat näringsintag som en större häst. En get däremot är inte avlad för något annat än att stå i hagen och äta. Men på något sätt så har dessa små ponnyer fått getens livsstil. 

Shettlandsponnyer är framavlade för att vara små och starka. De var perfekta för att jobba i gruvor och de är kända för att kunna bära och dra tyngre än sin egen kroppsvikt. De är uthålliga, vilket de var tvungna att vara för att överleva i gruvorna. Dessa små krabater ställer vi i en hage som sällskap och förväntar oss att de ska frodas. 

Fång är en extremt vanlig sjukdom hos små ponnyer. Därför blir det ännu sorgligare att se hur en liten shettis får stå i en sandhage en hel sommar, medans kompisarna går på grönbete i hagen bredvid. Och ändå så är det grönbeteshästarna som motioneras mer än den lille saken i sandhagen som nästan dör av uttråkelse.  

Det finns mycket man kan göra med de små hästarna, även som vuxen.

 Ponnygalopp.

 Arbete för hand, trickträning.

 Körning och tömkörning.

 Simma.

Så sysselsätt era små fyrbenta vänner! :D Det är inte en rasstandard att vara överviktig"
1 Josefin:

skriven

Håller helt med dig! Finns allt för många shettisar som inte har "någon mening med livet" om man så får säga. Många som inte vaccinerar eller verkar dom rätt bara för "det behövs ju inte"



Tycker dom är lika mycket värda som stora hästar och behöver också röra på sig och få jobba lite med hjärnan!



Sv: Kan du inte maila henne? Du har inte en aning om vem det kan vara? Fy vad jobbigt det måste vara!

Kommentera här: