Barfotaboots på dressyrtävling?

En fråga som dyker upp på hästforum då och då är om det är tillåtet med så kallade barfota boots på dressyrtävlingar.
Speciellt med tanke på hur utbrett det börjar bli att hålla hästarna barfota.
 

I TR II står det i Moment 211, 8,6: All övrig utrustning som inte nämns i Moment 2011, är förbjuden och dess användande leder till avstängning ur klass/klasser.
 
Eftersom det inte står någonstans i TR II att barfotaboots varken är tillåtet på banan, framridning eller prisutdelning så faller det alltså under Mom 211, 8,6 och är inte tillåtet.
 
Många protesterar gärna högt över att om det är tillåtet med vanliga järn skor så borde det vara tillåtet med boots, eftersom de har ung. samma funktion. Men jag har faktiskt rätt stor förståelse för varför det inte är tillåtet.

 

  • Många boots är väldigt tunga. Även om de fyller en funktion med att skydda sulan så får det även effekten liknande viktboots. Viktboots är något man kan använda på gångartshästar för att förbättra deras gångarter. Ju tyngre boots, desto mer tar hästen i för att lyfta på benet. Effekten ses ofta bäst när man tar av bootsen och hästen rör sig med samma kraft i steget utan vikter. Men man kan även få högre steg undertiden hästen har vikterna på hovarna. Eftersom gångarter är en del av bedömningen i dressyr, så förstår jag att man inte vill ha något som kan påverka dess steg på det viset inne på banan.
  • Många boots är gjorda av något slags tyg. Vid en utetävling med vatten på banan skulle dessa boots dra åt sig vatten och väga mer än de gör som torra. Även där kommer viktbootsfrågan fram.
  • Hur hemskt det än är, så finns det alltid människor som försöker fuska. Så även lättviktsboots som inte drar åt sig vatten går att lägga tyngder i, eller fippla med på annat sätt för att påverka hästens gångarter. Det går då även att tävla en häst som kanske har en så trasig hov att domarna skulle reagera.
Jag är inte emot barfotaboots, skulle vara märkligt då min egen häst har haft sådana en längre tid. :P MEN jag förstår absolut problemet med att godkänna dem på tävling. Hur seriösa och ärliga större delen än är så finns det alltid folk som försöker fuska. Därför har man bett och sporr kontroller.
Jag tror dock att det finns en möjlighet att det blir godkänt i framtiden, i alla fall i Sverige. Men man måste låta ridsporten komma ikapp utvecklingen ibland och se över funktion, utsatthet och syfte med utrustningen innan den godkänns.
 
 

Kommentera här: