Dagens ämne: Om hästtävlingar förbjuds?

Ibland när man diskuterar hästtävlingar osv så kommer det ofta in folk som tycker att hästtävlingar i alla dess former ska förbjudas totalt.
Inga dressyr eller hopptävlingar. Inga trav eller galopprace. Inga polo, ponny eller andra former där man använder hästar som redskap ska tillåtas.
 

De har ofta dessa åsikter för att de tycker att hästen inte ska användas som ett tävlingsredskap, att den inte får leva ett naturligt liv som tävlingshäst samt att de ofta blir utsatt för doping och grymma träningssätt. Dessa åsikter är inte på något sätt fel eftersom det faktiskt förekommer väldigt mycket sånt innom hästsport, men egentligen inte speciellt genomtänkt.
 
För vad skulle man göra med alla de hundra tusentals tävlingshästar som finns över hela världen om hästtävlingar blev förbjudna?
 
 

Visst att många, (jag inräknad) absolut skulle fortsätta att äga och rida och ta hand om dessa underbara djur även om tävlingar förbjöds. Men det är otroligt naivt att tro att alla skulle göra det. Speciellt de som lever på hästnäringen. Om alla travtävlingar skulle förbjudas, skulle travhästen som ras överleva alls? Det finns ett extremt stort överflöd av just travhästar idag som inte går att använda i dagens travtävlingar, som säljs billigt som ridhästar elelr sällskapsdjur. Om då helt plötsligt ALLA travhästar som tidigare tävlat trav tappar sin sport, vart ska de ta vägen? Förmodligen raka vägen till slakt.
Förmodligen skulle större delen av våra sporthästar hamna på slakteriet. Det skulle blir den största mass slakten av hästar i historien. Många raser skulle helt försvinna då de utan sin sport, inte har så mycket värde förutom hos entusiasmer.
 
 
 
Ett annat problem är att det förmodligen (som med det mesta som är förbjudet) kommer att finnas svart, bakom stängda dörrar, utan regler och domare. Det skulle hållas streetrace, vilken häst som kan hoppa högst utan riktig träning, vilken häst som kan "dansa", osv. Folk kommer att hitta på olika sätt att ändå tjäna pengar på de hästar som finns kvar även om det är olagligt.
 
Om hästantalet drastiskt minskar, vilket det kommer att göra om tävlingar förbjuds, kommer då de flesta hästkliniker att finnas kvar? Utbildningar innom hästskötsel och ridning? Ridskolor, ridläger? Vem lägger ner flera hundra tusen kronor på en häst som man inte får visa upp? Vem kommer att lägga ner tid på att utbilda hästarna väl om de inte kan säja de dyrt sedan?
 
Nä, se för guds skull till att göra något åt de hästtävlingar som finns idag! Rena regler, utbildade ryttare och domare, clean and fare. Det är där man kan göra något åt hästarnas välbefinnande.
Inte genom att förbjuda hästtävlingar!