Tillskott till häst

Okej, jag måste få avreagera mig lite över detta ämne. Tittar man på fodertillskott för hästar så finns det ju inte bara en produkt att välja bland. Det finns 100 tals! Och alla är dom fullproppade med vitaminer som ska vara såååå bra för din häst.... Och det är ju så för människor att vi verkligen behöver alla vitaminer från maten vi äter. Till och med D- vitamin som vi annars får från solen, äter vi tillskott av, då Sverige är ett ganska solfattigt land.
Så låt oss nu gå igenom detta... De vanligaste vitaminerna är A, B, C, D och E.
B och C är vattenlösliga och kan därför inte överdoseras. C vitamin kan hästar inte ta upp alls från maten. Den skapar sin egen C vitamin. Så myten om att C vitamin gör hästen piggar är alltså bara det, en myt. B vitamin är en knepig vitamin. Behövs för så mycket och brist på denna kan ge en mängd olika symtomer. Men samma sak här; hästen skapar sin egen i tarmen och det finns inga studier som visar att hästen kan ta upp B vitamin från maten. Ändå så är B vitamin så extremt populärt att ge hästar. Det enda som är bevisat med studier är att man kan ge en injektion med B vitamin.
A, D och E är alltså då fettlösliga. A vitamin tar hästen upp via grovfoder då det finns naturligt i gräs. Och som alla vet så finns det i morötter. D vitamin skapar hästen när solen träffar huden. D vitamin är också väldigt giftigt att överdosera. Vilket såklart inte händer för att den är ute förmycket i solen, utan för att man låter höet ligga kvar för länge på fälten innan man tar in det, eller via olika fodertillskott. Så, vem känner för att ge hästen lite extra D vitamin?
E vitamin är den enda vitaminen som jag är positivt inställd till att ge hästar. Den behövs vid det arbete som vi utsätter hästarna för och det finns då också documenterade studier som visar att hästar tar upp e vitamin via det de äter.  


Måste sen inflika lite om andra tillskott också.

Har hästen dåliga hovar? Den har då INTE brist på biotin utan det är alltså en väldigt ökad dos av intaget Biotin som har visat sig ha en bra effekt på hoven.

Vitlök? Ger du över 100 g per dag så sjunker antalet röda blodkroppar och kan göra så att hästen får anemi (blodbrist). En liten dos om dagen har visat sig ge positiv effekt mot insekter, hosta, förkylningar mm.

MS och Glukosamin... Visst har dessa ämnen en positiv inverkan på leder men min erfarenhet är att om du väl börjat med det, ja då får du fortsätta med det. Det är ett antiinflammatoriskt fodertillskott som också ges till människor med artros. Min ställning är att om hästen inte fungerar utan Glukosamin eller liknande, ja då kanske man bör fundera över hästens egentliga användbarhet. Så om hästens leder är dåliga, gå till en veterinär innan du börjar mixtra med detta. 

Nu är det sent och jag kan inte komma på fler ämnen att skriva om ... Gääääsp