Klippning av PRE ston och unghästar.

Hos PRE hästar så är det väldigt traditionsbundet hur de klipps. När ett föl kommer till världen så klipps både svans, man och lugg ner till roten. Man håller de nerklippt tills hingstarna når ett års ålder, då får den sedan växa fritt. Stona fortsätter man att klippa ner manen på hela livet. Luggen beror lite på hur huvudformen är på hästen. Svansroten hålls alltid nerklippt. Längden på svansen beror sedan på vilken ålder stoet är, efter tre års ålder får den växa lång.

Föl med nerklippt man, svans och pannlugg.

Ettårshinst med nyklippt man och lugg. Från och med nu ska allt tagel få växa fritt och får inte klippas.

Stoet svansrot klipps lika långt som vulvan når, så det beror lite på hur långt ner det blir. Man klipper svansen så här eftersom PRE hästar har mycket tjock svans och under en betäckning är det inte lätt för hingsten att hitta av rätt. Dessutom underlättar det att hålla hygienen under fölning, inget blod eller slem som fastnar i svansen och kommer i kontakt med vulvan efter fölningen.

Stonas man klipps ner eftersom de annars växer väldigt långa och kräver mycket skötsel. En stuteriägare med 100 tals ston på bete har inte direkt tid att borsta ut manen på alla dessa ston och därför klipps de. De med bara några få ston klipper de ändå av tradition.
 
Många har lite svårt för det här med klippta manar och luggar. Det mest använda motargumentet är att hästen då inte kan vifta bort flugor. Om man har den åsikten så får man kanske ta sig en titt på hur mycket man och lugg en tävlingshäst har och hur effektiv den manen är att vifta flugor med. Ang. att man klipper ner svansen så är det samma sak där, titta på hur lång svans ett tvåårigt halvblod har och hur långt den når att vifta med. 
 
PRE är ju inte den enda rasen som klipps på detta vis. Lusitano, Fjordingar, vissa tyngre arbetshästar och criollos. Åsnor och mulor är ofta klippta eller har väldigt kort man av sig själva. zebror och andra viltlevande steppdjur har sällan man överhuvudtaget och en väldigt kort svans med bara lite tagel och de klara sig alldeles utmärkt utan att bli uppätna av flugor.
 
Personligen tycker jag att PRE stona blir mycket varckrare med nerklippt man och lugg. Men skulle kunna likna det med när vi knoppar våra tävlingshästar så ser de genast väldigt eleganta och uppsnoffsade ut. Så känns det när man ser skillnaden mellan ett icke klippt sto och ett klippt. :)
 
 
 
1 Jenny:

skriven

Det finns två pre hästar i ena stallet där mammas häst står i. Det är mamma och son :) Stoet har fått ha lång man och lugg samt en icke klippt svans. Faktum är att hon vann en utställning som fyra åring (tror hon var fyra) i Strömsholm där hon hade både man, lugg och svans! Hon var den enda häst som inte var klippt, och att hon dessutom vann så var det rätt häftigt :) hennes son fick sin lugg och man avklippt till stubb när han var liten, endast för att den skulle växa ut och bli ännu tjockare! Och det har den verkligen blivit :)

Svar: Vilket år var det? De enda två ston jag hittat som varit med som långhåriga har fått rätt låga poäng men varit ensam startande i sin klass och därför "vunnit" klassen.
Jeanette

Kommentera här: