Dagens ämne: Dyon The Difference
En bild från skaparna av tränset.

Jag har själv aldrig gillat dessa träns. Tycker de är ganska fula, men det spelar ju egentligen ingen roll om funktionen väger upp. Enligt tillverkarna ska tränset avlasta det känsliga området bakom öronen samt ger jämnare stöd i hästens mun genom att hästen har svårare att "gå bakom hand". Nackstycket ska enlig instruktioner sitta sju cm bakom öronen.
Eftersom jag då är dressyrmänniska så ser jag ett rätt motsägande problem med detta träns som dock främst används av hoppryttare.
När hästen går i en korrekt form så sänker hästen huvudet och välver halsen. Ju lägre form hästen går i desto mer kommer halsen över nacken.
Bilden visar en häst i låg form och i korrekt lod. Tänk er det trycket som kommer att pressa mot slutet av nacken/början av halsen med ett difference träns.

Ett normalt träns trycker direkt bakom hästens öron, där sker ingen välvning av halsen oavsett vilken form hästen går i.
Med difference tränset måste man spänna käkanordningen relativt hårt, annars glider nackstycket tillbaka mot hästens öron och pannbandet kommer att sticka ut en bra bit ifrån hästens panna. Det tycker jag är ganska vanligt att man ser på privata bilder som är tagna med det tränset. Och eftersom själva käkspänningen sitter i nackstycket till skillnad från vanliga träns där man inte spänner åt käken alls och den sitter mer i sidostycket. Så för att få difference tränset att sitta så måste det spännas relativt hårt, och ju hårdare det sitter desto hårdare blir trycket på hästens nacke/hals ju mer den sänker huvudet.
Endast hästar som rids i hög form, där nacken ska vara den högsta punkten, kommer att undvika trycket från nackstycket på ett difference träns.
Detsamma med hopphästar. I landningen när hästen sträcker ut halsen som då är i högre position än huvudet så kommer den att känna av trycket.
Tycker ni jag är helt ute och cyklar? Kommentera gärna. :)
skriven
Sv. Tack för att du skrev vad du tyckte i mitt inlägg!
Fin häst du har :)