Fötter
Jag tycker i allmänhet att foder och hovar är ett väldigt intressant ämne.
Just om ämnet hovar: Jag är lite av en barforta frälst. Jag tycker att hästen bör gå barfota så mycket som möjligt. Korint, min förra häst, blev väldigt halt pga. dålig skoning. Hovslagaren verkade så att hoven trycktes ihop och började växa uppåt vilket resulterade i en väldigt hög och liten och rund hov med väldigt djupa strålfåror. Det gjorde så att strålen aldrig nådde marken och benet fick ingen stötdämpning. Veterinärerna konstaterade om och om igen inflamationer i kotorna men gick aldrig närmare in på att ta reda på varför. Till slut så ställde jag honom på bete och drog då av skorna. Som ett trollslag så upphörde inflamationerna, hans hovar blev bredare och strålen kunde ta i marken. Detta hända såklart inte helt av sig själv utan en ny hovslagare hjälpte hoven att växa rätt genom bra verkning. Efter det hade han aldrig skor igen under den tiden jag ägde honom.
Ferro går som sagt bara barfota bak, vilket han inte gjorde när jag köpte honom. Han var då skodd runt om. Jag ville väldigt gärna ha honom barfota runt om men efter att vi provat så konstaterade vi att han är alldeles för stor och tung för att kunna gå barfota på de underlag vi rider på. Han blev väldigt ömfotad fram men bakfötterna gick bra och därför har han bara skor fram.
Jag tycker att folk i allmänhet har uppfattningen om att deras häst inte kan gå utan skor fär att den kommer att bli ömfotad. Hur vet dom de? Jo, deras häst har tappat en sko mitt i sommaren och den haltade visst när den skulle gå till och från hagen på grusvägen.... Big surprice?
Man kan inte slita av hästen skorna och tro att den kommer att klara sig på alla underlag på en gång! Den hoven som har haft en sko är mjukare än en barfota hov. Och hoven ändrar inte kvalite, utan den måste få växa ut helt precis som våra naglar och hår inte kan ändra kvalite över en natt. Det är ju döda celler, det som vårat hår/naglar/hovar består av.
Det många hovslagare gör fel är att de tror de kan "fixa" ex. hov som har flytit ut på en sidan genom att verka ordentligt just där. Då kanske hoven ser normal ut innan den vuxit ut igen. Men då har man bara maskerat symtomen istället för att göra något åt orsaken; som med utflytande hovar beror på tippande trakter.
En annan sak jag förundras över när det gäller hovsjukdommar är fång och hovbenssänkning eller hovbensrotation. Om fång har gått så långt att den har påverkat formen på hoven så går det att göra något åt det, även om vissa veterinärer påstår att det är kört. Och det finns ingenting som egentligen heter "hovbensrotation/hovbenssänkning" i den benämning som man kan tro; alltså att det är hovbenet som roterats eller sjunkit. Egentligen är det kronranden som höjts, alltså att trakterna är för höga och hovbensvinkeln är bruten. På rönkenbilder kan det då se ut som att hovbenet tippat framåt men det är inte själva hovbenet som rört sig utan själva formen på hoven. Samma sak med hovbensrotation. Hur skulle ett ben egentligen få för sig att "nu snurrar vi lite här!" ??
Förmodligen totalt oläslig text men jag är så ivrig och just nu väääldigt trött så det blir lätt förvirrande :P Om ni vill läsa om en som kan hovar så ska ni gå in på Ove Linds sida www.sundhast.se En rolig sida med info om mycket anant än hovar också. :)
Han har tydligen en kurs i Lycksele den 13-14 feberuari! Jag har varit på en föreläsning med honom tidigare och det var jätteintressant! http://swedishhoofschool.com/PDF-Articles/Lycksele-feb.pdf Någon mer som skulle vara intresserad så kanske vi kan dra ihop ett gäng och åka tillsammans? :D