Hästkost
Så mitt andra favoritämne! Foder! (Däremot menar jag inte att jag tycker det är kul att sitta och räkna foderstater, det är bland det värsta som finns! ;P )
Jag tycker att man ska göra det så enkelt som möjligt! Man börjar alltså med ett bra hö. Och vad är då ett bra hö? Självklart bör man analysera det för att få veta exakt vad som är i det. Men har man inte möjlighet till det så kan man göra en så kallad okulärbesiktning. Det vill säga en besiktning av höet med hjälp av ögon, näsa och händer.
Ett hö ska vara:
* Bladrikt och stöta mot grönt
* Dammfritt & fritt från främmande föremål
* Lukta gott
Ta reda på när höet är skördat:
*Tidigt skördat hö har ofta mycket ogräs, då de växer snabbare än gräs och har därför ofta lägre innehåll än senare skördar.
*Är det slaget i axgång, vilket ger högre värden och mindre växttrådhalt. (Växttrådhalt = mindre smältbart)
*Är det slaget i blomning, vilket ger lägre värden och större växttrådhalt.
Själv föredrar jag hösilage, hästarna tycker ofta bättre om det än hö, och du kan ge större mängd hösilage än hö då det är massa vatten i hösilage som måste räknas bort för att hösten ska få tillräckligt mycket mat. Ex. om hästen äter 10 kg hö och du har ett hösilage med 50 % vatten så måste du ge 20 kg hösilage för att komma upp i 10 kg hö. De flesta som har tillräckligt mycket kunskap om hästens utfodring/matsmältningssystem vill att hästen ska få äta läääänge, då det är det den är skapt att göra.
Hösilage är kort och gott konsterverat gräs!
Sen kommer vi till kraftfoder biten. Här ska man också göra det så enkelt som möjligt! Men här är det inte alltid lika lätt för forskningen om just kraftfoder går framåt och har en förmåga ett ändra åsikter.
Havre: Är en mycket vanlig kraftfoder källa. I Sverige är det i princip tradition att ge havre till våra hästar. men så här står det i tidningen "hästen" Nr. okt-dec 09
"Havre innehåller gifter- så kallade toxiner - som itne är lämpliga för hästen att äta. Genom tradition har vi människor kompletterat hästens gräs och hö med havre, för att ge den extra energi som krävs vid tyngre och intensivare arbete. Senare års forsning har visat att havre inte är så lämpligt som foder till hästen som man tidigare trott och många foderfabrikanter har därför minskat användandet av havre i sina produkter."
Havre har också ett rykte om sig att göra vissa hästar "galna". Enligt min mening så är det kraftigt överdrivet. Jag tror att om man redan har en häst med mycket energi och som är på tårna så är inte ett energirikt foder det bästa att ge, men det har väll aldrig kommit någon som påstått att deras cool lugna halvblod blir sjövild av en näve havre?
Betfor: Är egentligen bara socker. Och socker i kroppen blir fett. Och Fett blir till energi.
Skrivet i tidningen "hästen" Nr. okt-dec 09
"Betfor - restprodukter från betor vid sockerframställning - anses inte heller så bra som man tidigare trott. Forskare i Belgien och Tyskland har utfört studier angående OCD - det vill säga förekomsten av lösa benbitar - hos många hästar. Ett av rönen är att om betfor ges till dräktiga ston, kan detta bidra till förekomsten av lösa benbitar hos fölen. Det stora halvblodsstuteriet Zangersheide i Belgien har till och me gått ut med en varning till stoägare som avlar på Z-hästar att uppmärksamma risken med att ge betfor till stona."
Så vad ska man ge hästen då om inte havre eller betfor är bra? Min uppfattning är fortfarande att göra det så lätt som möjligt. Köp ett bra fullfoder, rätt anpassat efter de arbeten som hästen utför. Jag föredrar musli, och ger det alltid till mina hästar då det är lättsmält, lite behandlat och innehåller mycket.
Jag tycker att man som hästägare ska lägga lite tankeverksamhet på vad man stoppar i sin häst. Och då tänka utifrån att det först och främst är en häst som har stort behov av att tugga och äta långsamt. Den är inte en människa som kan äta en tablett för att få i sig tillräckligt mycket fibrer om dagen.
Lite fakta om vitaminer hittar du här
skriven
tack :)
hans liv var verkligen att hoppa, han älskade det mer än något annat :D