Sponsorryttare...?

Läste precis om en rätt nedslående satsning som en ridskola gör på sina ridskoleelever.
 
Detta var vad du får:
*Du fick låna en ridskolehäst/ponny gratis att tävla på två gånger per år.
*Du fick extra lektioner på denna ponny en eller två gånger innan tävling. Detta sker på Fredagar mellan kl 12-13. (Hum... Går inte barn i skolan då?)
*.... Kan inte komma på någon tredje sak...
 
Detta var vad du ska betalade för:
*Ridskolehästens licens.
*Din egen licens
*Anmälningsavgiften
*Uppstallning under tävling
*Transportering av hästen till tävling
*Hyra av transport till tävling
*Fixa någon som kan köra till tävling om du inte kan själv.
 
Utöver att du ska betala allt detta ska du även ta på dig att vara huvudfunktionär på en av klubbens hemmatävlingar.
 
Kostnad för detta: 2500 kr per år.
 
Så, lite snabbt uträknat: Din egen licens: Beroende på hur gammal du är mellan 125-250 kr. Hästens licens: 100 kr för ridskolehäst. Anmälningsavgift: ca 100 kr. Hyra av transport: 300 kr. Bensin: Typ 300 kr om tävlingen inte ligger allt för långt borta. Uppstallning dag 150 kr om det är billigt. Totalt 1075 kr. Och då är det bara räknat billigt samt på en start. Ska hästen stå över natten kan uppstallningskostnaden gå upp till 600-800 kr plus tillägg för fler startavgifter och högre bensinpengar.
 
Utöver detta ska man då alltså betala 2500 kr samt vara huvudfunktionär på en tävling...
 
Det kan lite snabbt uträknat bli minst 5500 kr i kostnad för att få tävla två tävlingar och rida möjligen 2-4 extralektioner innan tävling.  
 
Och det kallar dom sponsorryttare? Vad exakt är det ridskolan sponsrar eller satsar på med dessa ryttare? Det nämns ingenting om att ridläraren kommer följa med ryttarna på tävling, hjälpa till vid framridning eller visa hur det går till.
 
Jag tycker detta låter rätt bedrövligt. Det hade varit en annan sak om det stod "Detta är vad vi kräver ut av er som vill tävla ridskolans hästar", men kalla det inte för sponsring eller satsning eller liknande för det är det verkligen inte.  
1 Kerstin:

skriven

Man kan se det från olika håll. Det är snällt av ridskolan att ta den risken att en av deras ponnyer lånas ut och går en tävling istället för att få välbehövlig vila, att de tar risken att ponnyn blir skadad (kan den även bli hemma i hagen). Och dessutom ger den här eleven möjlighet att få pröva på att tävla UTAN att själv köpa en egen ponny med alla kostnader som det innebär, samt även då vara funktionär på tävlingarna. :)

Svar: De flesta ridskolor lånar ut sina ridskolehästar till eleverna att tävla på för en peng eller extra arbete osv, men aldrig har jag stött på att de kallar det för sponsring eller satsning, vilket var vad jag reagerade på mest. Sen tycker jag det är mycket märkligt att eleven ska betala för hästens licens. Det är snällt av ridskolorna att låna ut hästarna, men jag tycker i många fall att priserna eller arbetet blir för stort för vad de erbjuder och det liknar mer ett system att få ut mer pengar från elever som desperat vill tävla.
Jeanette

2 Kerstin:

skriven

Nej att kalla det sponsring är väl att ta i, missade att det va det du hängde upp dig på och det kan jag hålla med om. :)

3 Ylva:

skriven

Vet vilken ridskola du menar, och det kallas satsningsryttare, inte sponsor :)
Och eftersom det redan är flera som blivit det så finns ju tydligen efterfrågan ;)
Sen så har du låst in dig lite på det som står utan att ha all info, dom har ändrat och anpassat i efterhand. Ryttarna får oftast tävla mer och flera klasser under en helg men dom är LOVADE att få tävla minst två tävlingar. Sen om det blir 5 eller 2 beror ju på hur det passar med termin, sommarbete, ryttaren själv osv :)
Och så får de några träningar inför varje tävling.
Kollar man på ridskolepriser vilket är 350kr för lektion i liten grupp så är det inte så mycket pengar mer än vad annat i hästvärlden kostar. Om vi säger fyra klasser på en helg med 150kr hästhyra per klass är vi uppe i 600 redan där, sedan privatlektioner 3-4 stycken så är vi uppe i 2000 redan där. och då är det bara en helgs hästhyra, så jättedyrt är det inte :)
Det är en jättebra satsning som visat sig vara väldigt populär och det går VÄLDIGT bra för dessa satsningsryttare :)
Och som sagt det är jättekul för ryttarna att få fara iväg och tävla på en massa olika tävlingar utan att behöva ha en egen häst! :)

Kommentera här: