Att avla via semin?

Att använda fryst eller färsk sperma på semin har många fördelar. Man kan använda hingstar som står långt borta, till och med på andra sidan jorden utan problem. Man utsätter inte hingsten eller stoet för speciellt stora risker i samband med tappning/insemination. Man behöver inte frakta hingsten eller stoet jättelångt utan endast till närmaste seminstation. 
 
Men det har även många nackdelar. När man använder semin så tar man bort en del av hästens naturliga beteende. Man lägger sig även i den naturliga selektionen av hästar som i naturen skulle falla bort på grund av att de har mentala eller fysiska fel som gör att de inte går att avlas på.
 
Om vi tittar på avelshingstar idag så är större delen av dessa mycket hingstiga. Eftersom de aldrig gått tillsammans med ett sto sedan de skiljdes åt från sin mamma så har de ingen som helst uppfattning om hur man beter sig vid en naturlig beteckning. De flesta hingstar skulle kasta sig över stoet, vare sig hon var villig eller inte. Följden skulle bli en väldigt skadad hingst när stoet slår tillbaka och möjligen även ett väldigt skadat sto om betäckningen fullföljs samt att hingsten i sin frustration skadar stoet. När man bara använder sig av semin får man aldrig en uppfattning om hur hingsten skulle bete sig vid en naturlig betäckning. Skulle han flippa ur totalt?
Hingsthållningen idag är även väldigt felvänd. Istället för att avla för att få fram stabila temperament på hingstarna så tycker man att det är helt okej att hingstar är besvärliga. Att deras dåliga mentalitet ursäktas med frasen "Ja men det är ju en hingst." De hålls ofta stängt åtskilda från ston och utsätts bara för deras lukt när de ska tappas på sperma.
Min personliga åsikt är att om en hingst inte klarar av att betäcka naturligt så bör hingsten inte användas i avel. Då har den ett dåligt temperament. Att man även använder semin för de ston som finns för långt bort är väll helt okej, men en hingst ska inte enbart användas på semin. Nu vet jag att reglerna i Sverige inte tillåter både och under samma år, men då skulle man kunna variera. Att enbart använda semin, avla på dålig mentalitet, kommer att föras vidare till avkommorna som i sin tur får samma uppväxt, blir hingstiga och bråkiga.
 
Att använda semin på ston kan också få tråkiga konsekvenser. Många gånger hör man idag om att stona har dålig brunst, att de måste sprutas igång och att de sedan inte tar sig. Frågan är ju då om dessa ston ska gå i avel alls? Dålig brunst går i arv. Vissa ston som de provar att betäcka naturligt accepterar inte hingsten. Då kanske man borde inse att naturen säger ifrån. Att detta sto inte ska gå i avel. Hur vacker och talangfull hon än är så är det inte så jättekul när nästa generation visade sig vara steril eller helt omöjlig att spruta igång.
 
Hingstar som inte beter sig ordentligt i naturen får inte betäcka. Vad vissa än tror så finns det inget som heter ledarhingst, det finns bara ett ledarsto samt en hingst som får betäcka stona i flocken. Om hingsten ständigt attackerar stona för att få betäcka skulle hingsten tillslut vara så skadad att han inte skulle överleva. Det är inte ett naturligt beteende att flippa ur, då skulle vi inte ha några hingstar kvar.
Det är inte heller naturligt att ha en dålig brunst, att när hon väl är brunstig att inte acceptera hingsten. 
 
Att använda semin är ett bra komplement till naturlig avel, men jag tycker man skulle behöva vara mer selektiv med vad man väljer att avla på. När vi tar bort ett naturligt beteende och ersätter den naturliga selekteringen med våra önskemål så får man passa sig för vad det är man selekterar bort.
 
 
 
1 Tina:

skriven

Tack! Denna gång satte du helt mina tankar och åsikter i ord!

Framförallt vilken syn folk har på hingstar de flesta verkar tro att hingstar är köttätande monster som enbart styrs av hormoner. Över lag de allra flesta jag möter är så imponerade över mina hingstar och att dom är ju så lugna och snälla. Viset. Dom har bra psyken men framförallt vet dom hur man uppför sig. Den äldre har bara betäckt naturligt och är en riktig gentleman mot stona. Han vet även när det är dags för betäckning vilket gör att han struntar fullständigt i stona även om dom är brunstiga kan han gå i hage bredvid och ridas ihop med stona. Den yngre har alltid gått i flock med äldre hingstar och valacker i hela sitt liv och har fått lära sig att uppföra sig .

Svar: Precis, folk blir lika förvånade när de ser att Heredero står mellan två ston med öppen box utan problem. Att han går i hage bredvid ston utan att få frispel och då har han också betäckt naturligt. :)
Jeanette

2 Tina:

skriven

Ja och med tanke på denna hysteri att allt ska vara så naturligt för hästarna (på gott och ont kan jag tycka) hästar ska gå i flock, inga skor och ska helst inte ridas alls men att man har hingstarna ensamma och frånskilda från andra höstar är inget konstigt utan då ska man kastrera istället för att hästen ska få ett bra liv? Hur naturligt är det? Jag kan förstå att man inte har hingstarna ihop med stona i flock om man inte vill ha föl men det betyder inte att hingsten måste gå ensam och avskild från andra. I vilt finns ju hingstflockar.

Svar: Ja det är märkligt. Många tror nog felaktigt att hingstar i det vilda är så galna som tamhingstar är idag. De har nog sett på för många Discovery program där de visat hur hingstar gör upp och tror att sånt händer varje dag. :P
Jeanette

3 Nikki:

skriven

tack för ett bra å läsvärt inlägg. Vi inseminerar endast våra ston så slipper vi frakta, men inga av våra ston måste sprutas igång tack och lov. Och allt som oftast går våra toppston till avel när deras larriär avslutas vid 12-14 års ålder. Vi har för tillfället 2 godkända hingstar hemma och haft fler, och dom har tempramentet varit mycket bra på, kan ha och göra med bra hantering, ser och känner doften av ston dagligen. Men jag håller med dig, tycker inte man ska föra vidare dåligt psyke dör att vi människor valt att plocka bort och avla fram endast bra presterande hästar. Lite luddig kommentar, hoppas du förstår :)

Svar: Jag förstår precis. 😊 Det låter som ett bra upplägg. ☺ Roligt att du gillade inlägget. ☺
Jeanette

4 Divorce your horse :

skriven

Väldigt intressant ämne!

Svar: Tack så mycket. Det tycker jag också. :)
Jeanette

5 Isabella:

skriven

Väldigt bra skrivet, har själv aldrig tänkt på detta sättet. Kanske bra att komma ihåg till framtiden :)

Svar: Tack så mycket. 😊 Tycker absolut du ska tänka på det i framtiden. 😉
Jeanette

6 Robex Lundgren:

skriven

söt

Svar: Tack?
Jeanette

7 M:

skriven

Tänkvärda ord

Svar: Tack så mycket. 😊
Jeanette

8 Emelie:

skriven

Vilka kloka ord! Jag har tänkt tankarna tidigare, men har ingen erfarenhet av avel.

Svar: Tack så mycket. :)
Jeanette

Kommentera här: