Dessa "rena" svenska varmblod.

Något jag har irriterat mig på sedan jag började med P.R.E hästar är deras uteslutandet ur SWB. 
 
Under Malmö City Horse show fick vi tag på boken "Flyinge, Hippologi från medletid till nutid". Den beskriver iprincip hela det svenska varmblodets historia tillsammans med Flyinges och alla de personer som varit med och tagit beslut kring rasen och dess utveckling. 
 
 
 
 
Generalen var en spansk importerad ren P.R.E hingst som på 1760 talet kom till Sverige. 

Så Flyingerasen som sedan blev det svenska varmblod, hade till stor del från början mycket spanskt blod. En av stamfäderna till Svenskt varmblod var från början en ren P.R.E hingst. 
 
Nu i VM tider så läste jag på en del om vad som krävdes för att bli uttagen till Verden. 
 
(kopierat från Svenska Ridsportförbundets hemsida) 
Berättigade hästar
Alla 5- och 6-åriga hästar som är grundregistrerade som SWB i ASVHs register.
Hästen kan vara utlandsägd och/eller vara riden av utländsk ryttare.
I särskilda fall kan dispens från ovanstående beviljas, dock endast till icke svenskfödda hingstar. Dessa måste dock i så fall vara svenskägda samt licensierade för och aktiva i SWB-avel, samt av uttagningskommittén anses ha betydligt bättre egenskaper än svenskfödda hästar i samma årskull.
 
Så... Bara Svenska Varmblod kan bli uttagna till Unghäst Vm från Sverige. 
Ursäkta, men hur orättvist är inte det?? Hästen behöver alltså inte vara svenskfödd, svenskägd eller ens ha svenska föräldrar. Huvudsaken är att den är reggad SWB. Så hästar av andra raser som är födda i sverige, med svenska föräldrar och svensk ägare och svensk ryttare får inte vara med för att de är av fel ras? Lite diskriminerande kanske? 
 
Utöver detta så hittar man det här på ASVHs hemsida: 
 
TILLÄGGSREGISTRERING I ASVH AV FULLBLOD, ANGLOARAB ELLER ARABHÄST.
För att få delta i ASVHs och/eller Swede Horse arrangemang måste hästen vara registrerad hos ASVH

Bilaga avd. III
Övriga hästar av varmblodig ridhästtyp. Om härstamning kan verifieras anges sådan. I övrigt anges härstamningen som okänd. Dock måste födelseår kunna verifieras och anges.

Raskod: 59 (grått papper - löpnummer fr.o.m. 9501)

 

Så vad betyder detta? Att ett svenskt varmblod kan till och med vara en häst helt utan känd härstammning eller tillhöra Arab, Fullblod eller Angloarab, född vart som helst, med utländska ägare, utländsk ryttare och ÄNDÅ kunna vara med på uttagningar till unghäst VM för att de reggas som SWB. 


Men vi som har P.R.E hästar, med känd härstammning sedan 1200 talet, som är födda i sverige, med svenska föräldrar, med svenska ägare och svenska ryttare räknas inte som ett svenskt ekipage och är inte värdiga nog att vara med på uttagningarna? 

Uttagningarna till Unghäst VM arrangeras av Svenska Ridsportförbundet och ASVH. Det märkliga kan jag tycka är att SvRf som jobbar hårt för att ridsporten ska vara öppen för alla, kvinnor, män, barn, unga, gamla, friska, handikappade, invandrare osv, är så inskränkta på de raser som ska representera sverige. Eller egentligen inte raser för det kan man ju inte påstå att Svenska Varmblodet är utan snarare vart hästen är reggad... 


1 EBBA LAGERSTRÖM:

skriven

Super fin blogg!

Sv : Tack så mycket! :)
Kram!

Kommentera här: