Dagens ämne: Om hästtävlingar förbjuds?

Ibland när man diskuterar hästtävlingar osv så kommer det ofta in folk som tycker att hästtävlingar i alla dess former ska förbjudas totalt.
Inga dressyr eller hopptävlingar. Inga trav eller galopprace. Inga polo, ponny eller andra former där man använder hästar som redskap ska tillåtas.
 

De har ofta dessa åsikter för att de tycker att hästen inte ska användas som ett tävlingsredskap, att den inte får leva ett naturligt liv som tävlingshäst samt att de ofta blir utsatt för doping och grymma träningssätt. Dessa åsikter är inte på något sätt fel eftersom det faktiskt förekommer väldigt mycket sånt innom hästsport, men egentligen inte speciellt genomtänkt.
 
För vad skulle man göra med alla de hundra tusentals tävlingshästar som finns över hela världen om hästtävlingar blev förbjudna?
 
 

Visst att många, (jag inräknad) absolut skulle fortsätta att äga och rida och ta hand om dessa underbara djur även om tävlingar förbjöds. Men det är otroligt naivt att tro att alla skulle göra det. Speciellt de som lever på hästnäringen. Om alla travtävlingar skulle förbjudas, skulle travhästen som ras överleva alls? Det finns ett extremt stort överflöd av just travhästar idag som inte går att använda i dagens travtävlingar, som säljs billigt som ridhästar elelr sällskapsdjur. Om då helt plötsligt ALLA travhästar som tidigare tävlat trav tappar sin sport, vart ska de ta vägen? Förmodligen raka vägen till slakt.
Förmodligen skulle större delen av våra sporthästar hamna på slakteriet. Det skulle blir den största mass slakten av hästar i historien. Många raser skulle helt försvinna då de utan sin sport, inte har så mycket värde förutom hos entusiasmer.
 
 
 
Ett annat problem är att det förmodligen (som med det mesta som är förbjudet) kommer att finnas svart, bakom stängda dörrar, utan regler och domare. Det skulle hållas streetrace, vilken häst som kan hoppa högst utan riktig träning, vilken häst som kan "dansa", osv. Folk kommer att hitta på olika sätt att ändå tjäna pengar på de hästar som finns kvar även om det är olagligt.
 
Om hästantalet drastiskt minskar, vilket det kommer att göra om tävlingar förbjuds, kommer då de flesta hästkliniker att finnas kvar? Utbildningar innom hästskötsel och ridning? Ridskolor, ridläger? Vem lägger ner flera hundra tusen kronor på en häst som man inte får visa upp? Vem kommer att lägga ner tid på att utbilda hästarna väl om de inte kan säja de dyrt sedan?
 
Nä, se för guds skull till att göra något åt de hästtävlingar som finns idag! Rena regler, utbildade ryttare och domare, clean and fare. Det är där man kan göra något åt hästarnas välbefinnande.
Inte genom att förbjuda hästtävlingar!
 
1 Josefine Pehrson:

skriven

Bra inlägg :-)

Svar: Tack :)
Jeanette

2 Linnéa Gröndalen:

skriven

Fast ditt argument går ju att jämföra med det typiska och väldigt inskränkta argumentet som de flesta oinsatta köttätarna drar till med vad gäller veganism. "Blööargh alla kor kommer svärma över vart ska vi göra av dem", det är inte direkt så att folk fortsätter föda upp djuren i samma utsträckning som nu när det finns en efterfrågan. Slutar folk vilja ha sönderavlade hästar så slutar folk föda upp dem. Det finns en naturlig balans.

Jag tror inte att så väldigt många skulle gå till slakt, de skulle nog snarare säljas billigt/skänkas bort till människor som är intresserade av hästarna som sällskapsdjur/hobby, och inte bryr sig om tävlingar och sådant.

Svar: Jovisst kommer folk att sluta avla, men om man tittar på marknaden som den ser ut idag där den redan är väldigt övermättad, finns det folk över som skulle ta hand om de hundra tusentals hästar som helt plötsligt skulle finnas utöver de som redan finns till salu idag? Och även om det skulle stämma med det du säger så skulle det inte lösa problemet med att tävlingar förmodligen skulle finnas bakom stängda dörrar, veterinärkliniker skulle stänga, utbildningar och skolor skulle små småningom dras ner och kunskap skulle försvinna.
Skulle verkligen djuren få det bättre eller sämre av en sådann åtgärd?

Jag är en sån där "inskränkt och oinsatt köttätare" som gärna argumenterar med vegetarianer om vad man ska göra med alla kor och grisar om vi inte skulle äta kött. För enligt de flesta vegetarianer så ska man inte slakta de djuren som "blir över" innan själva glappet mellan icke-köttätandet och mindre djur har skett. Vem ska ta hand om alla djur?
Jeanette

3 Beatrice:

skriven

Jag håller faktiskt helt med dig där! Jag är inte emot tävlingar i sig, jag är emot de ryttare som behandlar hästarna illa. Men om reglerna ses över, domarna lägger mer fokus på harmoni än på att det ska se ut som normen, ryttarna blir mindre tävlingsinriktade och börjar tänka mer på relationen till sin häst hade tävlingarna varit mycket trevligare! Själv hade jag gärna tävlat om saker som bettlöst, barbackapad och liknande hade tillåtits på tävling.

Svar: Precis. Det som är lite synd är att det har så mycket med tradition att göra, speciellt dressyr.
Jeanette

4 Amaranth:

skriven

Med kritikernas resonemang så borde alla sporter där någon form av djur ingår förbjudas. Lika så innehavet av ett, den som vistas nära ett djur har ju möjligheten att behandla det illa.

Svar: Precis.
Jeanette

Kommentera här: