Dressyrtips: Aktivera hästen under transportsträckor!

Eftersom förra "dagens ämne" inlägg kom in på det här med att det är lättare att rida ex. en LA än en LC för att det händer mer saker i en LA och att det är lättare att behålla hästens koncentration då, så fick jag inspiration att skriva ett inlägg om lite tips. :)
Jag håller med att det kan kännas lättare med en LA klass där momenten kommer ganska snabbt på varandra och det är mindre transportsträckor, men om man har lite fantasi så går det att göra ett LC program fullt av moment! :)

Ex. varje enskilld hörnpassering är ett moment. Före och efter ska hästen rakställas. I hörnpasseringen ska hästen ställas och böjas, tempo ska hållas, halvhalter ska gå igenom.
Ex. diagonaler är rakriktning, raktriktning, rakriktning. Halvhalter, driva, förbereda nästa hörnpassering, förbereda upptagning, upptagning.
Ex. övergångar är förberedelser, halvhalter, framåtbjudning i övergången.Som sagt, (eller skriver :P ) har man problem med att det är för mycket transportsträckor så GÖR transportsträckorna till något! Sitt inte och åk med utan aktivera hästen hela tiden, ta igenom ställningarna och halvhalterna och tänk hela tiden att ALLT är ett moment i programet. Då blir man som ryttare också mer aktiv. Känner man att hästen är på väg att tappa koncentrationen så RID den ur det. Gör en tempoväxling, halvhalt, ställning. Det ÄR tillåtet att "rida mer än programet tillåter" så att säga. :P

Lycka till. :)
1 Charlotte Ståhl:

skriven

Helt rätt tänkt! Det är så himla lätt att man bara åker med för att man "bara" följer fyrkanten en bit:)

Svar: Precis. Det är en lätt fälla att hamna i. :)
Jeanette

2 JennyM:

skriven

Sv: Håller med, den hade gärna fått komma hem till mig ;)

Kommentera här: