TR funderingar.

I TR 1 mom 130 står det detta: Ryttare som är medlem till en Ridsportförbundet ansluten förening får inte delta i ridsporttävlingar anordnade av arrangörer som inte tillhör Svenska Ridsportförbundet eller annat FEI anslutet förbunds tävlingar.
 
Detta innebär att om du har en licens från Ridsportförbundet så får du inte delta i tävlingar anordnade av en klubb som inte är ansluten till SvRf. Detta gäller dock bara de grenar som ligger under RF, så som hoppning, dressyr, WE, distans, voltige, fälttävlan och gymkhana. Grenar som jag på rak arm kan komma på som inte denna regel gäller är: Western, jakter och bruksridning, samt de nästintill icke existerande genarna i sverige som polo och horseball.
 
Det man däremot får göra är att delta i så kallade Pay and Jump/ride. Eftersom det inte är en tävling och du kan då inte heller vinna något så faller detta inte in under mom 130. 
 
Det straff du kan få om du blir påkommen med att delta i en tävling på ett ställe som inte är Rf anslutet är en skriftlig varning eller böter. 
 
Det finns dock ett stort gråzons område över denna regel när det gäller rastävlingar. Många avelsföreningar anordnar rid eller körklasser under sina större utställningar och har egna mästerskap och championat. Det står inget i TR ang detta men det ska vara möjligt för rasföreningarna att söka dispans från regeln under sina tävlingar.
 
 
 
 
 
 
1 Tina:

skriven

Det stämmer att rasföreningarna måste söka dispens. Gör man inte det riskera de som licensierade ryttarna som startar på rasförensingens tävling att förlora sin licens. Är dock väldigt lätt att få dispens. Vår förening söker dispens varje år och det har aldrig varit några problem. Vet att det varit prat om att denna regel ska försvinna då den gör att RF har monopol vilket inte får förekomma men tror inte det blivit någon förändring ännu. Men som sagt den regel är egentligen olaglig och det har blivit påtalat.

Svar: Jag har läst och även sett på tv att de tagit upp den frågan om monopol även i andra sporter och att då ridpsorten även skulle hamna i kravallet. :P Det är ju egentligen en väldigt dålig regel och den enda anledningen jag kan komma på att den finns är att de inte vill ha konkurans. :P
Jeanette

2 Jessika - Fillös:

skriven

Svar: Jo, det är ju så med alla regler, någonstans måste gränsen dras och det blir alltid lite surt för de som hamnar precis utanför gränsen. Men som jag skrev, jag ifrågasätter egentligen inte reglerna för om jag ska börja med det så finns det bra mycket konstigare regler att ifrågasätta före denna! ;) Hela grejen är att jag undrar om jag ens får tävla med mina kavajer. Det kanske är som du skriver, att jag egentligen inte har fått göra det innan ändringen i TR heller... :/ Jag tycker att det har varit så otydligt, det har väl bara stått om sponsring och reklam innan och jag tänker inte en detalj på en kavaj som reklam, men nu förstår jag att det kan tolkas som det! Aja, jag kanske får sätta mig och sprätta... ;) Bra blogg du har förresten, många intressanta inlägg! :)

3 Fia-H E V O N E N S:

skriven

Men va!? Får jag som rider dressyr och western inte starta western då? Jag har inte ridit western i mer än ett par månader, så har inte hunnit starta ;-) Eller har jag missuppfattat det hela?

// Fia -HEVONENS
www.hevonens.com

Svar: Jo det får du. :P western är ju inte en SvRF gren så den får du tävla i. Det du däremot inte får göra är att starta både officiella dressyrtävlingar samt andra dressyrtävlingar på klubbar som inte tillhör RF. Du får alltså inte starta i grenar som SvRf själva anordnar tävlingar i. Hur dumt det nu än är... :P
Jeanette

4 Julia - Tävlingsryttare på ungponny:

skriven

sv: Ja, jag måste säga att det är en konst att hoppa högre höjder där inne. Svårt att få bra vägar och bra tempo (därför rider jag som en kratta på filmen xD) men himla bra träning! Man ska se stor hästarna hoppa 110 cm bana där inne, det är ridkonst så det bara smäller om det ;)

5 Linnea:

skriven

Det är både bra och dåligt.

Fördelarna är i alla fall att det ska främja gott djurskydd och sportmanship där allt arrangeras lika under samma regelverk och styrs av ett och samma förbund.
Jag vet också att SvrF satte denna regel efter att ekipage deltagit vid tävlingar utanför deras område och skadade sig för att där fanns dåliga underlag, farliga banor, dåliga hinder, dåligt utbildad banpersonal osv.

Så jag tror inte helt på att tanken endast är att de vill ha monopol på tävlingar utan att de också tänker på att tävlingsformerna ska vara lika för alla även vad gäller säkerheten.

Däremot kanske det är fel väg att gå ja, det skulle lika gärna fungera att Svrf tex godkände alla tävlingar i stället och att man ansökte om tillstånd för granskning av genomförandet av tävlingen för att på så vis hålla koll på säkerhet, djurskydd med mera.

Kommentera här: