Ferro goes western!

Jag och Ferro provade på något alldeles nytt idag, Western Trail! :D
 
Western trail
I trail skall hästens förmåga att ta sig över och igenom hinder bedömas, med tonvikten på uppträdande, svar på ryttarens hjälper och samarbetsvilja. Trail bygger på de olika typer av hinder man kan träffa på vid ridning ute i naturen, ex grindar, broar och stockar.
Olika typer av obligatoriska hinder som ingår är: Grind, bommar och ryggningshinder. Andra hinder som ofta förekommer är träbro, vändning i fyrkant bestående av bommar etc. Vid passage genom grind kan ryttaren passera endera med hästens framdel först, eller rygga genom hindret. Ryttaren får inte vid något tillfälle tappa kontrollen över grinden utan att få poängavdrag.
Vid ridning över minst fyra bommar kan dessa ligga på ett rakt spår, på ett böjt spår, i sick sack eller upplyfta. Det skall vara samma avstånd mellan bommarna och detta mäts från den punkt där hästen skall passera.
Ryggning genom hinder sker vanligtvis genom att bommar läggs ut på marken i L-mönster, V mönster eller liknande. Hästen får inte slå i bommarna vid något tillfälle.
Utförande
Hästen skall passera hindren i kontrollerad form och hastighet. Den skall dessutom titta på det hinder den passerar, se var den sätter ned hovarna och utföra samtliga momenten med lätthet och grace. I Trail betyder hästens förtroende för ryttaren mycket. Minsta olydnad kan lätt leda till straffpoäng.
 
 
Det hela började med att tränaren, Lars Bråve, såg lite bekymrad ut över Ferros storlek och hans jättelånga steg och bad oss gå över skrittbommarna. Döm av hans förvåning när Ferro med lätta steg trippar genom hela bomserien utan att slå i en enda bom!  Vi var också det enda ekipaget han tränat under dagen som kunde rygga rakt bakåt. Vi fick applåder när vi kunde styra runt konerna i slalom helt utan svårigheter och sedan galoppera över galoppbomarna utan islag.

I slutet skulle vi skritta över skrittbommar, fatta galopp direkt efteråt och galoppera över fem bomar. "Om ni klarar detta så äter jag upp min hatt!" En halv minut senare: "... och jag som gillar min hatt...." Haha!
 
Vi fick faktiskt ganska svåra banor att utföra, avstånden var superkorta och allt skulle ske direkt efter att man avslutat det föregående momentet. Ferro var på ett superpiggt humör och hoppade över en hel hop med galoppbommar i ett ända stort språng en gång. :P Men samtidigt var han super duktig och jättelyhörd och ville såå gärna göra rätt!
 
Fick massor av beröm för både Ferros temperament och hur lydig och välutbildad han är för att vara dressyrhäst. De skojade om att de trodde de skulle få plocka upp en massa trasiga bommar när de såg mig och Ferro från första början, men sen ändrades allt tonen!
 
Lars avslutade med att säga att han nu förväntade sig att få se oss ute på westerntävlingarna i sommar! Jisses, nu måste vi ju börja träna trail på allvar! :O
 

Kommentera här: